Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και πυροδότησε μια νέα, επικίνδυνη περίοδο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με σοβαρές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Με αφορμή την τρίτη επέτειο των επιθέσεων, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η επιστροφή των ομήρων αποτέλεσε πηγή ανακούφισης και ένα σημαντικό βήμα προς μια βιώσιμη διευθέτηση της κρίσης.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την τρίτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ
https://t.co/nzT0CZNqtm https://t.co/IukuWj04SM — Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 7, 2026
Η ανάγκη για μόνιμη εκεχειρία
Η Αθήνα τονίζει παράλληλα ότι παραμένει επιτακτική η ανάγκη για εδραίωση μόνιμης εκεχειρίας και πλήρη εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Σχεδίου Ειρήνης των 20 σημείων για τη Γάζα.
Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη στήριξη της Ελλάδας στις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για τη Γάζα, αλλά και στην επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ.
«Μόνη βιώσιμη οδός» η λύση των δύο κρατών
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η λύση των δύο κρατών αποτελεί τη μόνη βιώσιμη οδό για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Όπως επισημαίνει, η προοπτική αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.