Τρίκαλα: 24 εκ. € για νέο πόλο πολιτισμού γύρω από τον Προφήτη Ηλία

Πέντε έργα αξίας 13,4 εκ. € υλοποιεί αυτή την περίοδο ο Δήμος Τρικκαίων γύρω από τον λόφο Προφήτη Ηλία και στο Βαρούσι.

Μαζί με το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, που προχωρά από ξεχωριστή χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 24,2 εκατ. ευρώ – η μεγαλύτερη συγκεντρωμένη επένδυση στην ιστορική καρδιά της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα αφορούν άμεσα τους κατοίκους: ο λόφος αποκτά νέα διαδρομή περιπάτου, πάρκο με ενδημική χλωρίδα, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και χώρο γαστρονομίας. Το Βαρούσι αναπλάθεται σε 18 οδούς και αποκτά χώρο δημιουργικής έκφρασης. Και όλα αυτά θα συνδεθούν σε μία ενιαία πολιτιστική διαδρομή που ξεκινά από τα «μανάβικα» και φτάνει ψηλά στον λόφο.

Τα έργα αναλυτικά

Το μεγαλύτερο από τα πέντε είναι η αναβάθμιση του λόφου Προφήτη Ηλία, με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δίκτυο περιπατητικών διαδρομών, πάρκο ενδημικής χλωρίδας και πανίδας, νέο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και χώρο τοπικής γαστρονομίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ελλάδα 2.0» μέσω του NextGenerationEU.

Δεύτερο σε μέγεθος είναι το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, προϋπολογισμού 1,237 εκατ. ευρώ. Θα φιλοξενεί θεματικές ενότητες για ενέργεια, επικοινωνία και πληροφορική, σταθμούς VR, υπαίθριο διαδραστικό πάρκο, video walls και πολυδιαδραστικά τραπέζια. Ο χώρος απευθύνεται κατεξοχήν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε επισκέπτη.

Στο Βαρούσι, δύο έργα αλλάζουν το πρόσωπο της παλαιάς πόλης. Η ανάπλαση 18 οδών και η μετατροπή της Οικίας Τζάνα σε χώρο δημιουργικής έκφρασης γίνονται με 3,6 εκατ. ευρώ από το NextGenerationEU. Παράλληλα, το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών – η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Κυρνάσιου – ολοκληρώνεται με προϋπολογισμό 913.900 ευρώ. Ο Δήμος το χαρακτηρίζει «πρώτο στην Ευρώπη κτίσμα που ανακατασκευάστηκε ως μουσείο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως παθητικό κτήριο» – ισχυρισμός που δεν επαληθεύτηκε από ανεξάρτητη πηγή και χρήζει επιβεβαίωσης. Ο χώρος θα περιλαμβάνει μουσικό λαβύρινθο, διαδραστικό jukebox, 3D ψηφιακές αναπαραστάσεις και άλλες ενότητες αφιερωμένες στη μουσική κληρονομιά της πόλης.

Το πέμπτο έργο είναι το 20ό Νηπιαγωγείο Τρικάλων – ένα παθητικό κτήριο που κατασκευάζεται στην ίδια περιοχή με προϋπολογισμό 695.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το Διαχρονικό Μουσείο

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, που κινείται από ξεχωριστή διαδρομή χρηματοδότησης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπέγραψε πρόσφατα τη δημοπράτηση του κτηρίου, με το 1ο Υποέργο να έχει προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ και το συνολικό έργο να ανέρχεται στα 12,1 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος για τις 19 Μαΐου 2026, με αποσφράγιση προσφορών στις 21 Μαΐου. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλία 2021-27».

Το μουσείο θα στεγαστεί στο τετραώροφο κτήριο της πρώην ΤΑΞΥΠ – ένα κτήριο του Μεσοπολέμου που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Πολιτισμού για 99 χρόνια. Η μόνιμη έκθεση θα αναπτυχθεί στον πρώτο όροφο, σε 580 τ.μ., και θα καλύπτει την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε τρεις ενότητες.

Η νέα διαδρομή της πόλης

Όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα, ο επισκέπτης θα μπορεί να διανύσει μια συνεχή διαδρομή: από τα «μανάβικα» στο κέντρο, μέσα από τα αναπλασμένα στενά του Βαρουσίου και το Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών, ως τον χώρο της πρώην ΤΑΞΥΠ με το Διαχρονικό Μουσείο και το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας, και από εκεί ψηλά στον αναβαθμισμένο λόφο Προφήτη Ηλία.

Ο συντονισμός για τη χρήση του χώρου της πρώην ΤΑΞΥΠ – περίπου 15 στρέμματα – προϋπέθεσε συνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Τρικκαίων.