Τέμπη: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των συνηγόρων για τα αιτήματα αναβολής της δίκης

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η διαδικασία των τοποθετήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για τα αιτήματα αναβολής της δίκης που αφορά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα και οι ενστάσεις, πρόταση με την οποία συντάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Τα αιτήματα αναβολής κατατέθηκαν από συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία που χειρίζεται το ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η υπόθεση αφορά την υλοποίηση της σύμβασης 717 με αντικείμενο την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (πλην τμήματος Τιθορέα – Δομοκός)».

Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τα διερευνώμενα αδικήματα είναι οικονομικής φύσεως, καθώς το έργο συγχρηματοδοτήθηκε με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν για την αναβολή το άρθρο 59 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο ορίζει ότι «όταν η απόφαση σε ποινική δίκη εξαρτάται από άλλη υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, η πρώτη αναβάλλεται ωσότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση στη δεύτερη δίκη».

«Δεν υπάρχει εξάρτηση μεταξύ των δύο δικογραφιών»

Η εισαγγελέας στην πρότασή της ανέφερε ότι «δεν υφίσταται καμία εξάρτηση μεταξύ των δύο δικογραφιών» και πως «δεν αποτελεί προδικαστικό ζήτημα η υπόθεση που ακόμα εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Επισήμανε επίσης πως δεν υπάρχει «ταυτότητα πράξης», καθώς στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας διερευνάται η οικονομική ζημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στην υπόθεση των Τεμπών εξετάζεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση είναι οι τελευταίες πριν από τη διακοπή του Αυγούστου. Η επόμενη δικάσιμος μετά τη διακοπή ορίστηκε για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Για το σιδηροδρομικό δυστύχημα κατηγορούνται συνολικά 36 πρώην και νυν στελέχη οργανισμών του ελληνικού σιδηροδρόμου, όπως ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ και υπουργείο Μεταφορών.

Οι 33 από τους 36 κατηγορούνται για επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο, πράξεις που μπορούσαν να προκαλέσουν κοινό κίνδυνο για ξένα πράγματα και ανθρώπους, με αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Το αδίκημα αυτό επιφέρει ποινή μέχρι ισόβια κάθειρξη.