Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Στα «χέρια» των Αρχών αμοντάριστο βίντεο – Που εστιάζουν οι έρευνες

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην έρευνα του «ελληνικού FBI» σχετικά με τη μοιραία σύγκρουση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης αεροπυρόσβεσης στη μεγάλη φωτιά στην Ψάθα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, οι Αρχές έχουν εντοπίσει το άτομο που βιντεοσκόπησε το δυστύχημα και πλέον διαθέτουν το πρωτότυπο, αμοντάριστο οπτικό υλικό.

Το βίντεο αυτό διαρκεί τρία έως τέσσερα δευτερόλεπτα περισσότερο από το υλικό που έχει μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί, με τα επιπλέον καρέ να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την εξέλιξη της έρευνας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha, στο νέο υλικό φαίνεται και τρίτο ελικόπτερο να επιχειρεί στον ίδιο εναέριο χώρο.

Το συγκεκριμένο στοιχείο εξετάζεται από τους πραγματογνώμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρίσκονται και οι επικοινωνίες των πληρωμάτων των ελικοπτέρων.

Ερευνάται εάν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να διευκρινιστεί ποιες οδηγίες είχαν δοθεί στα πληρώματα στα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα.

Στο πλαίσιο της τεχνικής διερεύνησης, οι ελληνικές Αρχές έχουν απευθυνθεί και στην κατασκευάστρια εταιρεία των ελικοπτέρων στην Αυστραλία.

Ζητούν πληροφορίες για τα συστήματα επικοινωνίας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, με στόχο να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάσει τον συντονισμό της επιχείρησης που ήταν σε εξέλιξη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.