Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα Τρικάλων ο 86χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε τον 82χρονο αδελφό του την περασμένη Πέμπτη (4/6) έξω από την πολυκατοικία όπου ζούσαν στην πόλη των Τρικάλων.
Σύμφωνα με δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισής του, Κωστή Τσόγκα και Γιώργου Σινέλη, η απόφαση για προσωρινή κράτηση ελήφθη, προκειμένου -όπως αναφέρουν- να εξυπηρετηθεί μια ευρύτερη ανάγκη που αφορά το δημόσιο αίσθημα.
Οι δικηγόροι σημειώνουν ότι «η αρχή της σκοπιμότητας στη νομική επιστήμη υπαγορεύει την (νόμιμη) παρέκκλιση από αυστηρούς νομικούς κανόνες (που υπάγονται πρωτίστως στην αρχή της νομιμότητας), προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια ευρύτερη ανάγκη που αφορά το δημόσιο αίσθημα».
Όπως επισημαίνουν, Ανακριτής και Εισαγγελέας έκριναν πως η ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου πρέπει στο παρόν στάδιο να είναι η προσωρινή του κράτηση στις φυλακές Τρικάλων. Ωστόσο, οι ίδιοι διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δικαιότερη λύση ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση σε πόλη εκτός του νομού κατοικίας του.
Τονίζουν ακόμη, ότι ο νομοθέτης και ο νομικός πολιτισμός προνοούν το τεκμήριο αθωότητας κάθε κατηγορουμένου έως την αμετάκλητη καταδίκη ή αθώωσή του, υπογραμμίζοντας πως μέχρι τότε «κάθε κατηγορούμενος λογίζεται ως αθώος και δικαιούται να εξαντλεί όλα τα νόμιμα δικαιώματά του».