Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο την επόμενη εβδομάδα

Στην Αθήνα θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ισλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία από τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου 2026.

Την επίσκεψη ανακοίνωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με βασική ατζέντα στην Ελλάδα την αμυντική συνεργασία, καθώς και την περιφερειακή και ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ηγηθεί στην Αθήνα της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον 6ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, με στόχο, σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση, την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ – Ελλάδας ξεκίνησε το 2018 και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της διμερούς συνεργασίας, από την άμυνα και την ασφάλεια έως την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Πριν από την Αθήνα, ο Μάρκο Ρούμπιο θα μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου θα έχει επαφές με Ισλανδούς αξιωματούχους με αντικείμενο την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Λισαβόνα, για συνομιλίες σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η οποία σημείωσε πως ανυπομονεί να υποδεχτεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στη χώρα μας, με στόχο ΗΠΑ και Ελλάδα να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις.