Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code έχει τεθεί από σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 η Περιφέρεια Κρήτης, εξαιτίας της επερχόμενης κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, και μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων προβλέπεται πολύ υψηλός σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Creta24 για την επιχειρησιακή ενίσχυση της Κρήτης, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος θα αναχωρήσουν με το πλοίο της γραμμής απόψε (30/9) από τον Πειραιά με προορισμό τα Χανιά Ομάδα Ορμητικών Υδάτων με λέμβους της 6ης ΕΜΑΚ, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και λέμβος της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και Ομάδα Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με αντλητικά συγκροτήματα.
Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνοδεύει ο Προϊστάμενος του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων για το συντονισμό των επιχειρήσεων. Η αποστολή των δυνάμεων αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη με Λέκκα για την κακοκαιρία στην Κρήτη
Τηλεδιάσκεψη για την κακοκαιρία που θα πλήξει την Κρήτη είχε σήμερα (30/09) ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, με δημάρχους της Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Creta24, ο κ. Λέκκας ανέφερε, πως τα πιο έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από απόψε το βράδυ και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο (1/10) το απόγευμα.
Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι η βόρεια Κρήτη, το Ρέθυμνο και τα Χάνια, όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση και ραγδαιότητα. Κορύφωση του πρώτου κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης.
Κλειστά τα σχολεία σε Χανιά και Ρέθυμνο
Από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες ώρες στην Κρήτη, και ιδίως σε Χανιά και Ρέθυμνο, όλα τα σχολεία στην Π.Ε. Χανίων θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026.
Συνιστάται σε όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους λόγω της μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Επιπλέον απο την Περιφερειακη Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι λόγω του δελτιίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικης Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, και βασει των αρμοδιοτήτων που απορρέουν απο τον Ν. 3852/2010, άρθρο 186, παρ. ΙΙ, τομέας Η , καθώς και τον Ν. 4662/2020, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Α’ θαθμίας ( νηπιαγωγεια, δημοτικά) και Β’ β’αθιας Εκπαιδευσης σε όλο το Νομό Ρεθύμνης