«Σβήνουν» τη βιογραφία του Παζολίνι λόγω της ομοφυλοφιλίας του

Με ένα μεγάλο μέρος των σελίδων της μουντζουρωμένο κυκλοφορεί στη Ρωσία η βιογραφία του Πιερ Πάολο Παζολίνι, καθώς η συγκεκριμένη επιλογή εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ήταν ο μοναδικός τρόπος να δημοσιεύσει το βιβλίο του ιταλού ακαδημαϊκού Ρομπέρτο Καρνέρο «Παζολίνι: Πεθαίνοντας για τις ιδέες» για τον σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες που επιβάλλει ο νόμος κατά της ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας».

Περί το ένα πέμπτο του κειμένου είναι μεν παρόν στην έκδοση που κυκλοφορεί, αλλά οι αράδες του είναι καλυμμένες με μαύρο μελάνι, σαν κάποιος να τις έχει διαγράψει. Ο εκδοτικός οίκος AST που έχει τα δικαιώματα της βιογραφίας του πολυβραβευμένου ομοφυλόφιλου σκηνοθέτη και εκ των πλέον διάσημων διανοουμένων της Ιταλίας του 20ού αι. (και ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε ηλικία 53 ετών το 1975) για τη Ρωσία ανακοίνωσε πως επέλεξε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο για να εκδώσει το πλήρες κείμενο, χωρίς να αναγκαστεί να προβεί στις περικοπές που θα επέβαλλε η κρατική λογοκρισία. Και αυτό διότι στη Ρωσία έχει ψηφιστεί από το 2013 νόμος βάσει του οποίου απαγορεύεται η διανομή «προπαγάνδας μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων, ενώ πέρυσι το ανώτατο δικαστήριο της αποφάσισε ότι το «διεθνές κίνημα LGBT» είναι εξτρεμιστικό.

«Καλλιτεχνική δήλωση»

«Το να μαυρίσουμε κομμάτια του κειμένου ήταν μια πιο ειλικρινής απόφαση από το να αφαιρέσουμε απλώς αποσπάσματα σαν να μην υπήρχαν στο βιβλίο» λένε εκπρόσωποι του ρωσικού εκδοτικού οίκου στους βρετανικούς Times. «Με αυτόν τον τρόπο, το έργο του Καρνέρο έχει γίνει διαδραστικό: ο αναγνώστης αποφασίζει μόνος του αν θα χρησιμοποιήσει κάποιες άλλες πηγές πληροφοριών για να βρει αυτό που έχει κρυφτεί» υποστηρίζουν και συνεχίζουν λέγοντας πως η ιδιαίτερη αυτή έκδοση «δημιουργεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ του αρχικού κειμένου και του σύγχρονου πλαισίου στο οποίο ζούμε, εδώ και τώρα. Επιπλέον, το βιβλίο γίνεται ένα τεχνούργημα της εποχής, μια παράσταση καλλιτεχνικής δήλωσης». Ο Καρνέρο είναι σύμφωνος με τη λύση του ρώσου εκδότη, εφόσον ενημερώθηκε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για τη δημοσίευση του έργου του στη Ρωσία. Χαρακτήρισε δε την επιλογή να μη γίνουν περικοπές, αλλά να τονιστούν τα αποσπάσματα που λογοκρίνονται με λωρίδες μαύρου μελανιού ως «μια πολιτική χειρονομία με την οποία καταγγέλλεται η βαρβαρότητα της λογοκρισίας».

Και προσέθεσε: «Είμαι αρκετά απογοητευμένος με τη λογοκρισία που εφαρμόζεται στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, καθώς αυτή είναι μια σημαντική πτυχή της προσωπικότητας του Παζολίνι. Αλλά η συζήτηση για την υπόθεση του βιβλίου μου που αναδύεται τώρα μπορεί να είναι ίσως μια καλή αφορμή για να καταγγείλουμε όσα συμβαίνουν στη Ρωσία και να αποδείξουμε τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Πούτιν».