Ρεκόρ 45 ετών στην τιμή της ποικιλίας καφέ ρομπούστα

Οι τιμές της ποικιλίας του καφέ ρομπούστα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ όπου χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς και σε ενεργειακά ποτά.

Η τιμή της ποικιλίας έχει αγγίξει πλέον τα 2 δολάρια ανά λίβρα σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Καφέ (International Coffee Organization – ICO) τα οποία επικαλείται τοBloomberg. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 17% μέσα στον Απρίλιο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1979.

Βασικός παράγοντας της αύξησης των τιμών είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας στο Βιετνάμ. Η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρομπούστα στον κόσμο και «συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση τουICO. Οι δυσκολίες στην τροφοδοσία της αγοράς οφείλονται σε χαμηλότερες από τις συνηθισμένες συγκομιδές, τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν.

Τα προβλήματα στην παραγωγή μάλιστα τείνουν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις περιοχές από όπου βγαίνουν οι ποικιλίες καφέ στο Βιετνάμ. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μείωση των ποσοτήτων νερού για άρδευση και πλήττουν τις προοπτικές για τη φετινή παραγωγή, σημειώνεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο για τη συγκεκριμένη ποικιλία καφέ έχουν παρουσιάσει αύξηση τιμών τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες. Τελικά οι αυξήσεις κινδυνεύουν να περάσουν στους καταναλωτέςαφού οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν διαρκώς.

Η πρόβλεψη

Στις 26 Μαρτίου το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Γεωργίας του Βιετνάμ προέβλεψε ότι η εθνική παραγωγή καφέ κατά το έτος καλλιέργειας 2023/24 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% σε 1,472 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερα χρόνια, λόγω ξηρασίας. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην αυξανόμενη τιμή του εγχώριου πράσινου καρπούRobusta στη χώρα, η τιμή του οποίου αυξήθηκε στα τέλη Απριλίου σε πάνω από 132.000 ντονγκ Βιετνάμ ανά κιλό (VND/KG) ή 5,19 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλό, από 80.000VND/KG (3,15 δολάρια το κιλό) που ήταν κατά μέσο όρο στις 15 Φεβρουαρίου 2024 και από 61.000VND/KG (2,4 δολάρια ανά κιλό) που ήταν στα μέσα του Νοεμβρίου του 2023. Οι ανατιμήσεις αυτές ανακόπηκαν 19 Απριλίου λόγω τριών παραγόντων: έπεσαν στην αγορά ποσότητες που βρίσκονταν σε αποθήκευση, έγινε κατοχύρωση κερδών από όσους είχαν αγοράσει συμβόλαια για απόκτηση καφέ και ενισχύθηκε το αμερικανικό δολάριο με αποτέλεσμα να γίνουν πιο προσιτές οι τιμές σε τοπικό νόμισμα τόσο σε Βιετνάμ όσο και στη Βραζιλία, δείχνει η έκθεση τουICO. Επίσης η Βραζιλία, που είναι άλλη μια μεγάλη υπερδύναμη στην παραγωγή καφέ, κατάφερε να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές της ποικιλίας αυτής.

Λόγω των συνθηκών και της προώθησης επιπλέον αποθεμάτων στην αγορά, οι εξαγωγές των πράσινων κόκκων ρομπούστα είχαν αυξηθεί τον Μάρτιο του 2024 κατά 7,8% φτάνοντας τα 5,04 εκατομμύρια σάκους (μονάδα μέτρησης καφέ που ζυγίζει από 60 έως 69 κιλά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης), από 4,68 εκατ. σάκους τον Μάρτιο του 2023. Τον Απρίλιο όμως συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους παραγωγής 2022/23 είχαν εξαχθεί 23,1 εκατ. σάκοι της ποικιλίας. Ο κύριος μοχλός της αύξησης προμηθειών ρομπούστα τον Μάρτιο του 2024 ήταν η Βραζιλία, η οποία εξήγαγε 0,85 εκατομμύρια σακιά από 0,11 εκατομμύρια σάκους τον Μάρτιο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 686%, αναφέρει η έκθεση.