Πολεμική αναζωπύρωση στον Περσικό Κόλπο

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα κράτη του Περσικού και η διεθνής κοινότητα στη «σκηνή» των Στενών του Ορμούζ, τα οποία ανοιγοκλείνουν διαρκώς – με την πιο πρόσφατη εξέλιξη να τα βρίσκει ουσιαστικά κλειστά, καθώς πύραυλοι και drones έχουν αρχίσει να πέφτουν πάλι σαν το… χαλάζι στην περιοχή.

Είναι κάτι που συμβαίνει, μάλιστα, για πολλοστή φορά τους τελευταίους 4½ μήνες, δηλαδή από την 28η Φεβρουαρίου, όταν Ηνωμένες και Πολιτείες και Ισραήλ ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς και κήρυξαν τον πόλεμο στο Ιράν, το οποίο απάντησε «ασύμμετρα».

Παρά δε το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν κηρύττει επισήμως το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν πρακτικά ανενεργό το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου Ουάσιγκτον και Τεχεράνη και προέβλεπε, ανάμεσα στα άλλα, την παράταση της εκεχειρίας για 60 ακόμη ημέρες (ήτοι ως τα μέσα Αυγούστου).

Έχουν δε βάλει εκ νέου «φωτιά» στη διεθνή αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου – ενδεικτικά, η τιμή του brent έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν επαναλήφθηκαν με συστηματικό τρόπο οι εχθροπραξίες.

Ιράν: Κλείσαμε τα Στενά για όλους

Τα αίτια της νέας κλιμάκωσης βρίσκονται στις βαθιές και ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους εμπόλεμους, οι οποίες προφανώς και δεν επιλύθηκαν με το μνημόνιο. Αυτό που για την ώρα δείχνει να ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το ποιοι και με ποιους όρους θα έχουν τον έλεγχο του Ορμούζ, αυτής της στρατηγικής σημασίας ενεργειακής και εμπορικής αρτηρίας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τα Στενά θα παραμείνουν κλειστά «ως το τέλος της εμπλοκής των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή». «Αυτό το στρατηγικό πέρασμα είναι πιο σημαντικό από δεκάδες ατομικές βόμβες και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα το προστατεύσει», δήλωσε από την πλευρά του σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Μοτζντάμπα Χαμενεΐ – ο οποίος, αν και απείλησε να εκδικηθεί για τον φόνο του πατέρα του (την πρώτη ημέρα των αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών), έλαμψε διά της απουσίας του από την τελετή ενταφιασμού της σορού του.

Προκειμένου δε να αποδείξουν ότι εννοούν όσα λένε, οι Φρουροί έπληξαν δύο εμπορικά πλοία – ένα που ανήκει στο νηολόγιο της Κύπρου, το πρωί της Κυριακής και ένα ινδικό, το Σάββατο – με το επιχείρημα ότι ακολουθούσαν «μη εγκεκριμένες διαδρομές».

Επίσης, η Τεχεράνη εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλα σχεδόν τα κράτη της περιοχής (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ, ΗΑΕ, Ομάν, Ιορδανία), περιλαμβανομένων αμερικανικών υποδομών και συστημάτων διοίκησης και ραντάρ.

ΗΠΑ: Είναι ανοιχτά για εμπορικά πλοία

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς των Φρουρών και διεμήνυσαν ότι τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοιχτά για τα εμπορικά πλοία και οι δυνάμεις τους είναι έτοιμες να τους παρέχουν την αναγκαία προστασία. Το επανέλαβε, μάλιστα, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο NBC, στο πλαίσιο της οποίας είπε ότι το Σάββατο οι δύο πλευρές είχαν φτάσει (για πολλοστή, επίσης, φορά…) κοντά σε μια συμφωνία για εκτόνωση της έντασης.

Στο μεταξύ, η κεντρική στρατιωτική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε πως από το βράδυ του Σαββάτου ως τα ξημερώματα της Κυριακής είχε πλήξει περισσότερους από 140 στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του Ιράν και συνολικά 300 τα τελευταία τρία 24ωρα.

Εμφανίστηκε δε έτοιμη να συνεχίσει τις επιθέσεις, στην περίπτωση που συνεχιστεί το διπλωματικό αδιέξοδο και οι επιθέσεις από την Τεχεράνη – ενώ νέα πλήγματα αναφέρθηκαν χθες το απόγευμα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σε αυτό το φόντο, η Ευρώπη εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να παρέμβει ουσιαστικά και περιορίζεται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Guardian», ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και ένα που περιλαμβάνει την καθιέρωση κάποιας μορφής αντιτίμου για τις υπηρεσίες και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ – έστω και αν τονίζεται κατηγορηματικά πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λάβει τη μορφή «διοδίων».