Πιερρακάκης: Στο μικροσκόπιο 18 influencers για παράνομο τζόγο – «Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία»

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται 18 influencers, μεταξύ των οποίων γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της μουσικής και της μόδας, για υποθέσεις που αφορούν την προώθηση παράνομου τζόγου μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις και οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται σε προανακριτικό στάδιο.

«Το διαδίκτυο δεν είναι ζούγκλα», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η δημοφιλία δεν μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στον νόμο. «Η δημοφιλία δεν προσφέρει ασυλία και η επιρροή συνεπάγεται ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

1,8 δισ. ευρώ στην παράνομη αγορά

Η παρέμβαση των Αρχών έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο παράνομος τζόγος έχει αποκτήσει σημαντική έκταση, ιδιαίτερα μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης, το 2025 περίπου 1,8 δισ. ευρώ παίχτηκαν στην παράνομη αγορά, ενώ περίπου 900.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε παράνομα παίγνια.

Παράλληλα, περίπου 15.000 ιστότοποι είχαν ενταχθεί στη μαύρη λίστα, αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες Αρχές.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η μορφή του παράνομου τζόγου αλλάζει διαρκώς, καθώς οι σχετικές δραστηριότητες μεταφέρονται από τους παραδοσιακούς τρόπους στο διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις υπηρεσίες streaming.

Ένας παράνομος ιστότοπος μπορεί να αλλάξει διεύθυνση και να επανεμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η προώθηση ενός παράνομου παιχνιδιού μπορεί να γίνει μέσω ενός συνδέσμου, ενός βίντεο ή της ανάρτησης ενός influencer.

Νέα εργαλεία και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου.

Μεταξύ άλλων, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ενώ το Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων απέκτησε ειδικές ανακριτικές αρμοδιότητες.

Παράλληλα, προβλέφθηκαν 110 οργανικές θέσεις στην Επιτροπή, εκ των οποίων 40 αφορούν ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ θεσπίστηκε η δυνατότητα επιβολής άμεσων διοικητικών κυρώσεων για παράνομη διαδικτυακή προώθηση, με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τις 50.000 ευρώ ανά παράβαση.

Στο επίκεντρο η τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος πλέον είναι οι Αρχές να μπορούν να εντοπίζουν την παράνομη δραστηριότητα πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΕΠ αξιοποιεί νέα ψηφιακά εργαλεία και τεχνητή νοημοσύνη για τη χαρτογράφηση παράνομων δικτύων, τον ταχύτερο εντοπισμό παράνομων ιστοτόπων και των καναλιών μέσω των οποίων προωθούνται.

Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους παρόχους πρόσβασης, με στόχο τον αποκλεισμό παράνομων ιστοτόπων.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα στο διαδίκτυο δεν δημιουργεί «γκρίζα ζώνη» για την εφαρμογή του νόμου. Όπως ανέφερε, ούτε η έδρα ενός ιστοτόπου εκτός Ελλάδας ούτε η χρήση των social media απαλλάσσει όσους εμπλέκονται από τις προβλεπόμενες ευθύνες.

Έμφαση στην προστασία των νέων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στην ανάγκη πρόληψης, ενημέρωσης και προστασίας των ανηλίκων και των νέων από τον εθισμό στον τζόγο.

Όπως σημείωσε, η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή κυρώσεων μετά τη διαπίστωση μιας παράβασης, αλλά απαιτεί ενημέρωση και παρεμβάσεις στα ίδια τα ψηφιακά περιβάλλοντα στα οποία βρίσκονται καθημερινά οι νεότερες ηλικίες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ΕΕΕΠ είναι ανεξάρτητη Αρχή και ότι η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει στο ποιοι ελέγχονται ή στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων. Η ευθύνη της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι να διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και να παρέχει στην Αρχή το απαραίτητο προσωπικό και τα τεχνολογικά εργαλεία.