Παρατάσεις για POS και ταμειακές

Νέες χρονικές ανάσες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την απόσυρση και αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και ειδικών μηχανισμών καθώς και τη διασύνδεση των POS με ταμειακές ειδικού τύπου έδωσε η ΑΑΔΕ ενώ δίμηνη διορία, μέχρι το τέλος Αυγούστου, πήραν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Μετά τα τεχνικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην αγορά ειδικά στην αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών στα εστιατόρια και της διασύνδεσης των POS με ταμειακές μηχανές που λειτουργούν με το σύστημα λογισμικού ERP, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του μετέθεσε τις καταληκτικές ημερομηνίες παγώνοντας έτσι τα πρόστιμα που φθάνουν έως και 20.000 ευρώ για όσους εντοπιστούν να μην έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών με τα τερματικά για πληρωμές με κάρτες.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες είναι οι εξής:

1 Υποχρεωτική απόσυρση των απλών φορολογικών μηχανισμών (ΦΗΜ) και ειδικών φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ).

  • Οι ειδικοί φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) όλων των επιχειρήσεων αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31 Ιουλίου 2024. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της αντικατάστασης και δεν δικαιολογεί τη μη αντικατάσταση στο πέρας της παραπάνω ημερομηνίας η τυχόν εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος που θα επιλεγεί με το/τα POS της επιχείρησης.
  • Οι απλοί φορολογικοί μηχανισμοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31 Ιουλίου 2024.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τα ταμειακά τους συστήματα υποχρεούνται να αποσύρουν τους ειδικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ) που χρησιμοποιούν έως 31 Οκτωβρίου 2024.
  • Ειδικά, οι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων παύουν τη χρήση των ΕΑΦΔΣΣ που διαθέτουν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 και έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων, με τα οποία αντικαθιστούν τις ΕΑΦΔΣΣ, με POS από 1ης Ιανουαρίου2025.

Εστίαση

2 Μηχανισμοί με τους οποίους επιτρέπεται να αντικατασταθούν οι ειδικοί μηχανισμοί ΕΑΦΔΣΣ ή οι απλές ταμειακές ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα (εστιατόρια).

Από 1ης Αυγούστου 2024, οι επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα που σήμερα χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ ή απλούς ΦΗΜ έχουν υποχρέωση να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω ταμειακά συστήματα:

  • ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή
  • ΦΤΜ Εστιατορίου ή
  • ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή
  • Πάροχο ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων

Εξαιρέσεις

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από την υποχρέωση αντικατάστασης απλών ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό ή όπου η δραστηριότητα εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποτελεί μόνο παρεπόμενη δραστηριότητά τους.

3 Διασύνδεση με POS των ταμειακών συστημάτων που συνεργάζονται με ERP έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.