Ο «φύλακας άγγελος» του Στενού της Αθαμανίας – Ο αεικίνητος πρόεδρος που κρατά ζωντανό έναν κρυμμένο θησαυρό της Πίνδου

Στα ακριτικά σύνορα του νομού Τρικάλων με τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας, η Αθαμανία, η ιστορική Μουτσιάρα, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσιολατρών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αιτία δεν είναι άλλη από το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που οι ντόπιοι αποκαλούν απλά «Στενό», ένα επιβλητικό φαράγγι που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για πεζοπόρους, αναρριχητές και λάτρεις της περιπέτειας.

Εκατοντάδες επισκέπτες διασχίζουν κάθε χρόνο τα μονοπάτια της περιοχής, αναζητώντας τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το άγριο τοπίο. Ωστόσο, η ομορφιά του Στενού συνοδεύεται και από δυσκολίες, καθώς η διέλευση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και γνώση του βουνού. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγραφεί περιστατικά εγκλωβισμών ή επικίνδυνων καταστάσεων, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται απότομα.

Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον ξεχωρίζει η παρουσία του προέδρου της κοινότητας, Κώστα Τασιόπουλου. Ένας άνθρωπος που δεν περιορίζεται στα τυπικά διοικητικά του καθήκοντα, αλλά βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή, παρακολουθώντας την κατάσταση και παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Με γνώση του βουνού και της συμπεριφοράς του Μουτσιαρίτη ποταμού, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών, κερδίζοντας δικαιολογημένα τον χαρακτηρισμό του «φύλακα αγγέλου» για όσους επισκέπτονται το Στενό.

Ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, όταν το ήρεμο ρέμα μετατρέπεται σε ορμητικό χείμαρρο, η παρουσία του θεωρείται πολύτιμη. Η συνεχής επιτήρηση της περιοχής και η άμεση κινητοποίηση όταν προκύπτει ανάγκη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Παράλληλα, σημαντικές παρεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί από το Δασαρχείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα συγκράτησης φερτών υλικών και αντιπλημμυρικές κατασκευές τύπου σαραζανέτια, που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των επισκεπτών.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Τασιόπουλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης, εργάζεται συστηματικά ώστε το Στενό να αποκτήσει ακόμη πιο οργανωμένο τουριστικό χαρακτήρα. Στόχος είναι η δημιουργία βασικών υποδομών εξυπηρέτησης πριν από τη διάβαση του ποταμού, εκεί όπου ξεκινά η προσέγγιση του φαραγγιού, ώστε η εμπειρία των επισκεπτών να γίνει ασφαλέστερη και ποιοτικότερη.

Το γεωλογικό αυτό μνημείο της Πίνδου διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η συνέχιση των έργων ανάδειξης και προστασίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και έμφαση στην ασφάλεια.

Η ενίσχυση της επισκεψιμότητας δεν θα αναδείξει μόνο έναν μοναδικό φυσικό θησαυρό, αλλά θα αποτελέσει και σημαντική οικονομική ανάσα για την ορεινή Αθαμανία. Καταλύματα, παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες και επιχειρήσεις της περιοχής μπορούν να γνωρίσουν νέα αναπτυξιακή δυναμική, αποδεικνύοντας ότι η φύση, όταν προστατεύεται και αξιοποιείται σωστά, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της τοπικής ανάπτυξης.

CZ TRIKALAIDEES

The post Ο «φύλακας άγγελος» του Στενού της Αθαμανίας – Ο αεικίνητος πρόεδρος που κρατά ζωντανό έναν κρυμμένο θησαυρό της Πίνδου appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.