Συνομιλίες υψηλού επιπέδου, υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» για συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ, Ρόμαν Γκόφμαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ασάντ αλ-Σαϊμπανί. Στόχος είναι η άμβλυνση της έντασης, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις σε συριακή αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Οπως ανέφερε το τηλεγράφημα του SANA, oι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε πρακτικούς μηχανισμούς για την αναστολή των ισραηλινών επιθέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και στην αναβίωση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ασφαλείας που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ευρύτερη μελλοντική συμφωνία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και για την αποτροπή της επέκτασης της αντιπαλότητάς τους σε συριακό έδαφος.
Επίθεση από τη «Haaretz»
Ιδιαίτερα σκληρή με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», η οποία στο κύριο άρθρο της τον κατηγορεί πως σέρνει τη χώρα «σε μια ακόμα άσκοπη σύγκρουση, αυτή τη φορά με την Άγκυρα». Δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, η εφημερίδα τονίζει πως «δεν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ασφάλεια και να αποτρέψει απειλές μόνο με βομβαρδισμούς. Αυτό δεν υποκαθιστά τη διπλωματία και μια καλά μελετημένη πολιτική, κάτι που στην εποχή Νετανιάχου έχει χάσει κάθε νόημα. Ενώ αναρωτιόμασταν αν, πριν από τις εκλογές, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επέλεγε να διεξάγει πόλεμο στη Γάζα ή τον Λίβανο, ή ίσως να πυροδοτήσει τη Δυτική Οχθη, αποφάσισε να κάνει μια κίνηση στη βόρεια Συρία, επεκτείνοντας ένα μέτωπο με την Τουρκία».
Και το άρθρο συνεχίζει: «Ενώ πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση της Συρίας – κυρίως για να αποτρέψουν την επιστροφή του Ιράν και του εταίρου της Δαμασκού, της Ρωσίας, στο συριακό έδαφος – στην πραγματικότητα το Ισραήλ ενεργεί με τρόπο που αντιβαίνει σε αυτή τη λογική. Ετσι, το Ισραήλ απομακρύνει όχι μόνο τη Συρία, αλλά και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες εκεί, κυρίως τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ επιτρέπεται να ανησυχεί για την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα. Αλλά είναι ένα τέτοιο χτύπημα ικανό να διώξει τους Τούρκους; Εχουν εξαντληθεί όλες οι διπλωματικές οδοί; Σκέφτηκε κανείς πώς θα έμοιαζε ένας πόλεμος με την Τουρκία και ποιο θα ήταν το κόστος του; Το Ισραήλ πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις που εξέφρασε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία Τομ Μπαράκ και να προσέξει να μην εμπλακεί με την Τουρκία».
«Στο στόχαστρο οι γιοι μου»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, χθες, ότι το Ιράν προσπάθησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε έλαβε χώρα η απόπειρα, ποιος γιος έγινε στόχος ή πόσο κοντά έφτασε στην υλοποίησή της. «Οσο για τους γιους μου. Εδώ, νομίζω ότι υπάρχει κάτι εντελώς απίστευτο, ναι. Το Ιράν έβαλε στο στόχαστρο έναν από τους γιους μου. Το Ιράν προσπάθησε να σκοτώσει, να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου», ανέφερε ο Νετανιάχου μιλώντας στο δίκτυο Channel 14. Ο μεγαλύτερος γιος του Νετανιάχου, Γιαΐρ, ζει στο Μαϊάμι.