Επιτέλους, ο Ε65 ολοκληρώθηκε. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που ενώνει περιοχές, μειώνει αποστάσεις και υπόσχεται ανάπτυξη. Το έργο ήταν αναγκαίο και κανείς δεν το αμφισβητεί. Όμως, μόλις έσβησαν τα φλας των εγκαινίων, άναψε το λαμπάκι στο πορτοφόλι του πολίτη. Διόδια 13,50 ευρώ τη διαδρομή, 27 ευρώ μετ’ επιστροφής. Και κάπου εκεί γεννιέται το ερώτημα: τελικά πληρώνουμε για να έχουμε δρόμους ή πληρώνουμε για να χρησιμοποιούμε δρόμους που ήδη έχουμε πληρώσει;
Το έργο χρηματοδοτήθηκε με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή από τους φόρους όλων μας. Κι όμως, η εκμετάλλευσή του περνά για δεκαετίες σε ιδιώτες. Το ίδιο συνέβη με αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και μια σειρά από υποδομές. Η λέξη που ακούγεται είναι «αξιοποίηση». Η λέξη που αποφεύγεται είναι «εκχώρηση».
Κάποτε το κράτος κατασκεύαζε δημόσιες υποδομές και τις διαχειριζόταν. Σήμερα μοιάζει να περιορίζεται στον ρόλο του εισπράκτορα φόρων και του παρατηρητή. Ο πολίτης συνεχίζει να πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρους στα καύσιμα και, στο τέλος, ξαναπληρώνει για να χρησιμοποιήσει τις ίδιες τις υποδομές που χρηματοδότησε.
Το σατιρικό της υπόθεσης είναι πως σε λίγο θα θεωρείται πολυτέλεια να ταξιδεύεις χωρίς να περνάς από κάποιο ταμείο. Σήμερα διόδια, αύριο αεροδρόμια, μεθαύριο λιμάνια. Αν συνεχιστεί αυτή η λογική, ίσως κάποτε κόβουμε εισιτήριο ακόμη και για να περπατήσουμε στην πλατεία, αρκεί να έχει προηγηθεί μια «στρατηγική αξιοποίηση».
Το ζήτημα δεν είναι αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια υποδομή. Το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο: μήπως το Δημόσιο έχει αποδεχθεί ότι αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες και επιλέγει σταδιακά να τις παραχωρεί; Και αν αυτό ισχύει, τότε ποιος θα είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας;
Ο Ε65 είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια αφορμή για μια μεγαλύτερη συζήτηση. Γιατί ανάπτυξη δεν είναι μόνο να φτιάχνεις δρόμους. Είναι να μπορεί και ο πολίτης να τους χρησιμοποιεί χωρίς να αισθάνεται ότι σε κάθε χιλιόμετρο περνά από ένα ακόμη ταμείο.
The post Ο Ε65 τελείωσε. Τώρα αρχίζει ο δρόμος… προς το ταμείο appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.