Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να λήξει για το καλό της ανθρωπότητας, εκφράζοντας τη στήριξη του Νέου Δελχί σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δηλώσεις του Μόντι έγιναν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Πούτιν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ. Ο Ινδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Πούτιν «φίλο μου» και αναφέρθηκε στις αυξανόμενες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως αυτές καθοδηγούνται από την ανάγκη προάσπισης των αμοιβαίων συμφερόντων.
Σύμφωνα με το πρακτικό της συνομιλίας που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, ο Μόντι επανέλαβε: «Όπως γνωρίζετε, η Ινδία υποστηρίζει όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον», μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Ο Μόντι πρόσθεσε πως «κάθε μέρα που ο πόλεμος συνεχίζεται, η ανθρωπότητα, στην ουσία, κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ κάθε βήμα προς την ειρήνη δίνει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα πραγματική ελπίδα για ειρήνη. Πρέπει να περάσουμε από τον ατέρμονο πόλεμο στο τέλος του πολέμου, στην παύση των εχθροπραξιών. Και θα πρέπει να κινηθούμε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση». Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι επιθυμεί ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο, το οποίο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο μόνο με τους δικούς της όρους – όρους που η Ουκρανία έχει απορρίψει ως απαράδεκτους – ανακοίνωσε μετά τις συνομιλίες ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μόντι για την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο TASS.
Η Ινδία, μαζί με την Κίνα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ρωσικού προϋπολογισμού μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία το 2022 και την επιβολή εκτεταμένων δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.