Με γαλλική ώθηση τα κέρδη στο χρηματιστήριο

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως  το γαλλικό να κινούνται έντονα ανοδικά, καθώς, παρά την αναμενόμενη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, στις αγορές κυριάρχησε μια αίσθηση ανακούφισης, αφού θεωρείται πως το RN τα πήγε λίγο χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, κάτι που «ψαλιδίζει» τις πιθανότητες να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στον β’ γύρο  και άρα, όπως λέγεται, δεν θα είναι σε θέση να ανοίξει το πορτοφόλι αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας δημοσιονομικής κρίσης, και το χρηματιστήριο της Αθήνας με άλμα των τραπεζών (+3,5%) ακολούθησε την τάση πετυχαίνοντας σημαντικά κέρδη (+1,18%).

Για τον δεύτερο γύρο τα σενάρια σύμφωνα με τη Citigroup είναι δύο: η Ακροδεξιά (RN) θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία ή θα  έχουμε ένα αδιέξοδο στο κοινοβούλιο, με την όποια νέα κυβέρνηση να έχει ελάχιστα  περιθώρια ελιγμών. Η Γαλλία όμως θα παραμείνει ασταθής χάνοντας μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής επιρροής της, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ήπειρο.

Η απόλυτη πλειοψηφία για το Rassemblement National παραμένει αβέβαιη, εκτίμησε και η UBS, ενώ ασαφές παραμένει και το πώς μια νέα κυβέρνηση θα επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση. Αν πάντως μια κυβέρνηση πλειοψηφίας απορρίψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε τα spreads (διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα γερμανικά) των 10ετών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στις 130 μονάδες βάσης.

Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με την Berenberg αλλά και τους περισσότερους αναλυτές των διεθνών οίκων είναι αυτό ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου που δύσκολα θα μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Οπως λέγεται, το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι μεταξύ μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης πλειοψηφίας που θα έχει ελεύθερα τα χέρια ή μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που δεν θα μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα, επειδή η Εθνοσυνέλευση θα είναι διχασμένη.

Για την ING, οι αγορές αντέδρασαν θετικά αρχικά γιατί δεν επιτεύχθηκε «ακροαριστερή», όπως αναφέρει, πλειοψηφία, αφού υποσχόταν δαπάνες που οδηγούσαν το έλλειμμα πάνω από 8% του ΑΕΠ, έναντι άνω του 6% των υποσχέσεων της Ακροδεξιάς, αλλά κυρίως γιατί πλέον το πιθανότερο σενάριο μετά τον δεύτερο γύρο είναι ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου με περιορισμένες δυνατότητες κινήσεων.

Πολιτικό αδιέξοδο «βλέπει» ως πιθανότερο σενάριο (πιθανότητες 65%) για τη Γαλλία και η Eurasia Group, καθώς το σενάριο της επίτευξης πλειοψηφίας από το RN της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες (35%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,89 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 77 μετοχές, 34 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές  των Minerva (+10,58%) και Elvalhalcor (+7,48%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης την αγορά στήριξαν οι τίτλοι των Elvalhalcor (+7,48%), Πειραιώς (+5,40%), Alpha Bank (+4,43%), Eurobank (+3,76%) και Viohalco (+3,51%). Να σημειωθεί πως οι τοπ επιλογές μετοχών  της NBG Securities για το β’ εξάμηνο αφορούν τους τίτλους των Metlen (τιμή-στόχος 50 ευρώ) και Cenergy (τιμή-στόχος 11 ευρώ), που προσφέρουν καλύτερη έκθεση στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, Titan (τιμή-στόχος 38,2 ευρώ), που έχει αναδυθεί ισχυρότερη από την εποχή της πανδημίας,  Aegean (τιμή-στόχος 19,2 ευρώ), τα θεμελιώδη της οποίας διασφαλίζουν ελκυστική μερισματική απόδοση, και  Πειραιώς (τιμή-στόχος 5,30 ευρώ), που παραμένει υποτιμημένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.