Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από τη μεταναστευτική κρίση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θέουτα ανέρχεται πλέον σε 75, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα σε Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισπανός υπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι περίπου 72.000 μετανάστες πέρασαν παράνομα την περασμένη εβδομάδα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στα σύνορα με το Μαρόκο. Από αυτούς, περίπου 70.000 έχουν ήδη επιστρέψει στο μαροκινό έδαφος.

Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από την προηγούμενη ενημέρωση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για 50.000 παράτυπες εισόδους, σημειώνοντας ότι «σχεδόν το σύνολο» των μεταναστών είχε επιστρέψει στο Μαρόκο.

Ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα υποστήριξε επίσης ότι η κρίση στη Θέουτα δεν έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τα πρωτοφανή γεγονότα.

«Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο ο χώρος Σένγκεν σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε «ούτε ο ελάχιστος κίνδυνος» για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ εξήραν τη διαχείριση της κρίσης από την ισπανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους με την Ιταλία, σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές.