«Μετακομίζουν» στη Wall Street

Δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Ευρώπης, η Shell και η TotalEnergies, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα, για χάρη της Wall Street. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοκ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Παρισιού. Η βρετανική Shell είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον βασικό δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, αντιπροσωπεύοντας το 8,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του. Η γαλλική TotalEnergies είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον βασικό δείκτη CAC 40 του Παρισιού, αντιπροσωπεύοντας το 6% της αξίας του. Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν πρόσφατα την απογοήτευσή τους για τη χαμηλή αξία των αποτιμήσεών τους σε σύγκριση με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ και διατύπωσαν την ιδέα να μεταφέρουν τις μετοχές τους για διαπραγμάτευση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι μετοχές της TotalEnergies και της Shell τίθενται υπό διαπραγμάτευση με αναλογία τιμής προς ταμειακές ροές της τάξης του 4,7 και του 5,2 αντίστοιχα, σε σύγκριση με αναλογία 8,4 για την αμερικανική Exxon Mobil και με αναλογία 7,6 για την – επίσης αμερικανική – Chevron. Οσο χαμηλότερη είναι η αναλογία, τόσο πιο πιθανό είναι μια μετοχή να είναι υποτιμημένη.

Η ΑΑΔΕ ψάχνει 17.500 επιχειρήσεις

Μπορεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS να έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους και άλλες 17.500 οι οποίες δεν τα κατάφεραν και θα πρέπει να διασυνδεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους έως τις 30 Απριλίου 2024 ανήλθε σε περίπου 5% επί του συνόλου των υπόχρεων επιχειρήσεων. Η ΑΑΔΕ βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν τους λόγους της μη ανταπόκρισής τους. Αν δεν αποδείξουν ότι η διασύνδεση δεν κατέστη εφικτή λόγω ανωτέρας βίας, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ.

Απάτες στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Η πολιτική συνοχής και η αλιεία αποτελούν με διαφορά τον κλάδο προτίμησης των «απατεώνων» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με 677 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων να δαπανώνται παράτυπα το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύθηκε χθες. Το συνολικό ποσό των παράτυπων δαπανών (με ή χωρίς πρόθεση απάτης) κατά την περίοδο 2014-2022 ήταν 14 δισ. ευρώ, με τα 10,7 δισ. να κατευθύνονται σε υποτιθέμενες επενδύσεις σε προγράμματα συνοχής και αλιείας. Δεύτερος έρχεται ο τομέας της γεωργίας με κάτι παραπάνω από 2 δισ., ενώ ακολουθούν οι πόροι που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας κρατών – υποψήφιων μελών της ΕΕ. Σημειώνεται πως η έκθεση δεν εξετάζει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται υπόθεση απάτης για πόρους 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

«Τρέχουν» οι ξένες επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (FDI in Figures). Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντας μία αύξηση 62% καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του Covid-19 που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό. Το 2021, οι ΞΑΕ στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια, για να φτάσουν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 8,4 δισ. το 2022. Πέρυσι, υποχώρησαν στα 5,4 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι πάντως υψηλότερο σε σχέση με τα χρόνια της περιόδου 2017-2019.