Κλείνειτο εργαστάσιοτης Βαρβαρέσος

Ενα ακόμα εργοστάσιο, και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα «λουκέτα» που μπήκαν από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για το εργοστάσιο της Νηματουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα, το οποίο σβήνει τις μηχανές του όπως ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τους εργαζομένους τούς αναγγέλθηκε τη Μ. Δευτέρα ότι σταματάει η παραγωγή και τους ζητήθηκε να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία Βαρβαρέσος κάνει λόγο για ασάφειες της εργοδοσίας, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να χαθεί κανένα δικαίωμα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οφειλές από δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η Νηματουργία Βαρβαρέσος αποτελεί την τελευταία μεγάλη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας στην Ημαθία, με πάνω από 130 εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα στον δρόμο.

Οι οφειλές

Η εταιρεία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό προβλήματα και αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό. Τα προβλήματα στο εργοστάσιο υπήρχαν εδώ και χρόνια και έγιναν πιο έντονα από το 2019. Τότε για τη διάσωση του εργοστασίου είχε παρέμβει και η κυβέρνηση, οπότε και επήλθε συμφωνία μεταξύ της Βαρβαρέσος ΑΕ Ευρωπαϊκά Νηματουργεία και των ελληνικών τραπεζών που ήταν πιστωτές της επιχείρησης. Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων σήμερα οι οφειλές μόνο των δεδουλευμένων προς το προσωπικό αγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί σε 1,47 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 66,95% σε σχέση με το 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων έφταναν σε ζημιές τα 2,45 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα της εταιρείας παρουσίαζαν ζημιές 4,54 εκατ. ευρώ.