Το σενάριο είναι εφιαλτικό: σύμφωνα με τους «New York Times», το Ιράν εξέτασε το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε λιμάνι της Ουκρανίας ως απάντηση στο ουκρανικό πλήγμα του περασμένου Σαββάτου εναντίον ιρανικού εμπορικού πλοίου στην Κασπία. Ενας καταιγισμός διπλωματικών επαφών φέρεται να εκτόνωσε προς το παρόν την κατάσταση. Οσο περισσότερο διαρκούν ωστόσο οι πόλεμοι της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ΗΠΑ, από κοινού με το Ισραήλ, στο Ιράν, τόσο περισσότερες γέφυρες δημιουργούνται ανάμεσά τους.
Πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους, οι έμμεσα εμπλεκόμενα χώρες στις δύο συρράξεις (όσες στέλνουν στρατεύματα ή στρατιωτικούς συμβούλους, παρέχουν στρατιωτική βοήθεια μεγάλης κλίμακας, παραχωρούν το έδαφός τους ή βάσεις για στρατιωτικές επιχειρήσεις, βλέπουν το έδαφός τους να χρησιμοποιείται ως πεδίο επιχειρήσεων ή δέχονται στρατιωτικά πλήγματα εξαιτίας των συγκρούσεων) ξεπερνούν συνολικά τις 40. Ρωσία, ΗΠΑ, Ιράν, Κίνα εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα και στους δύο πολέμους. Λογικός και αναμενόμενος λοιπόν ο φόβος που εκφράστηκε αυτή την εβδομάδα μέσα από πολλά δημοσιεύματα, με αφορμή τη «σύγκλιση των δύο πολέμων στην Κασπία» για τον κίνδυνο ενός ενιαίου, παγκόσμιου πολέμου.
Αλλωστε ο πόλεμος στην Ουκρανία υπερχειλίζει διαρκώς. Ενας ρωσικός πύραυλος κρουζ ενδέχεται να έπληξε ξημερώματα Τετάρτης την Πολωνία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια μαζικής νυχτερινής επίθεσης κατά της γειτονικής Ουκρανίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στους «Financial Times», ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει (αν και είχε πει το αντίθετο κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα, ενώ συζήτησε ξανά το θέμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Τρίτη) αν θα επιτρέψει στην Ουκρανία την παραγωγή πυραύλων Patriot.
Διαβεβαίωσε όμως ότι βασική του προτεραιότητα παραμένει ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοινώνοντας ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι του, Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, θα μεταβούν σύντομα στο Κίεβο. Σε ένα αντίστοιχα προσχηματικό στάδιο μοιάζει να βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με σκοπό την αποκλιμάκωση: το Πακιστάν, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι διεξάγονται, είχαν προηγηθεί ωστόσο δύο διαδοχικές νύχτες ανταλλαγής πληγμάτων και η εμπλοκή (όλο και) περισσότερων χωρών της Μέσης Ανατολής στον πόλεμο.
Για πρώτη φορά από την έναρξή του, τον Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε δημοσίως την άμεση εμπλοκή της: πολεμικά αεροσκάφη της συμμετείχαν την Τρίτη μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις σε επιθέσεις εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ. Ενα 24ωρο αργότερα, και πάλι για πρώτη φορά, η σύγκρουση επηρέασε άμεσα και την Αίγυπτο: οι αιγυπτιακές Αρχές ανακοίνωσαν ότι drones έπληξαν δύο πλοία, το ένα αμερικανικό, στο λιμάνι της Δαμιέτης.
Ο υπεύθυνος δεν έχει ταυτοποιηθεί επισήμως, αλλά με τα ιρανικά πλήγματα να έχουν ήδη οδηγήσει τη ναυσιπλοΐα σχεδόν σε πλήρη ακινησία στα Στενά του Ορμούζ και δεδομένης της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους Χούθι και τη Σαουδική Αραβία, η επίθεση στο αιγυπτιακό λιμάνι ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ένα ακόμα πέρασμα ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, η Διώρυγα του Σουέζ, ενδέχεται να βρεθεί πλέον σε κίνδυνο.
Σε μια κίνηση ενδεικτική του κλίματος, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Πέμπτη την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με τη συμμετοχή περίπου 15 κρατών για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα – εκεί όπου επιχειρούν ήδη οι «Ασπίδες».