Η Ευρώπη βάζει τάξη στο τηλεμάρκετινγκ

Το κινητό χτυπάει, στην οθόνη εμφανίζεται ένας άγνωστος αριθμός και το δίλημμα είναι γνώριμο: είναι κάτι σημαντικό ή ακόμη μία εμπορική κλήση; Η Ισπανία επιχειρεί να δώσει μια απλή απάντηση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια καταναλωτές. Από τον Οκτώβριο, οι εμπορικές τηλεφωνικές κλήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ειδικούς εννιαψήφιους αριθμούς που αρχίζουν από 400. Ετσι, ο πολίτης θα γνωρίζει, πριν ακόμη απαντήσει, ότι πρόκειται για επικοινωνία εμπορικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν απαγορεύει το τηλεμάρκετινγκ· επιχειρεί να το κάνει αναγνωρίσιμο και ευκολότερα ελέγξιμο. Η νέα αριθμοδότηση θα λειτουργεί ουσιαστικά ως «ετικέτα» στην οθόνη του κινητού: βλέπεις 400, γνωρίζεις ότι πρόκειται για εμπορική κλήση.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εξερχόμενες κλήσεις. Ο καταναλωτής θα μπορεί να δεχθεί την κλήση, αλλά όχι να τηλεφωνήσει πίσω στον ίδιο αριθμό. Για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων πελατών προβλέπονται διαφορετικές κατηγορίες αριθμών, όπως οι δωρεάν 800 και 900 ή γεωγραφικοί αριθμοί.

Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι ότι η προστασία δεν αφήνεται αποκλειστικά στον πολίτη. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να μπλοκάρουν εμπορικές κλήσεις που πραγματοποιούνται από αριθμούς οι οποίοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Οι συνδρομητές θα μπορούν επίσης να ζητούν φραγή των κλήσεων από το εύρος 400.

Η αλλαγή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής εκστρατείας κατά των τηλεφωνικών και ψηφιακών απατών. Από τον Μάρτιο του 2025 έως τον Απρίλιο του 2026, οι πάροχοι είχαν ήδη μπλοκάρει περισσότερες από 192 εκατομμύρια κλήσεις και 17 εκατομμύρια SMS που συνδέονταν με απόπειρες απάτης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε επίσημη βάση δεδομένων για τα αλφαριθμητικά ονόματα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς ως αποστολείς SMS, ώστε να δυσκολεύεται ένας απατεώνας να εμφανιστεί ως τράπεζα, εταιρεία ή δημόσια υπηρεσία.

Η Ισπανία δεν είναι μόνη. Στη Γαλλία, τα αυτοματοποιημένα συστήματα εμπορικών κλήσεων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους συνηθισμένους αριθμούς κινητής 06 και 07. Η γαλλική ρυθμιστική αρχή ARCEP έχει διαθέσει συγκεκριμένες αριθμητικές σειρές για τέτοιες επικοινωνίες, κάνοντας ευκολότερη την αναγνώρισή τους. Παράλληλα, το 2026 το γαλλικό πλαίσιο έγινε ακόμη αυστηρότερο, ως προς τη συγκατάθεση του καταναλωτή. Στην Ιταλία, η AGCOM ενισχύει επίσης την αναγνωρισιμότητα του καλούντος και τη μάχη κατά του λεγόμενου spoofing, της πλαστογράφησης δηλαδή του αριθμού που εμφανίζεται στην οθόνη.

Το 2026 άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση σύντομων τριψήφιων αριθμών, ως αναγνωριστικού νόμιμων επιχειρήσεων και call centers. Το ισπανικό «400» αλλάζει τη φιλοσοφία της προστασίας: μέρος της ευθύνης περνά από τον καταναλωτή στο ίδιο το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.