Έξτρα φορολογικό όφελος θα μπορούν να εξασφαλίσουν και για τα εισοδήματα του 2027 οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, κομμωτήρια, ταξί, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, φωτογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, για έναν ακόμη χρόνο, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από ιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του απαιτούμενου 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη ένα έτος τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με τη σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και ενσωματώνει τις φοροελαφρύνσεις και τις εισοδηματικές ενισχύσεις για το 2026 και το 2027.
Τα δύο φορολογικά μπόνους
Ειδικότερα, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2027 παρατείνονται:
1. Η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συγκεκριμένες υπηρεσίες θα μπορούν να αφαιρούν από το φορολογητέο εισόδημά τους ποσό ίσο με το 30% των σχετικών δαπανών, με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα, εάν οι επιλέξιμες δαπάνες ανέρχονται σε 5.000 ευρώ η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει τα 1.500 ευρώ. Για δαπάνες 10.000 ευρώ η μείωση διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ, ενώ για δαπάνες 15.000 ευρώ ανέρχεται σε 4.500 ευρώ. Αν οι δαπάνες φτάσουν τις 20.000 ευρώ, δεν θα αφαιρεθούν 6.000 ευρώ από το εισόδημα, αλλά 5.000 ευρώ, καθώς αυτό είναι το ανώτατο όριο που προβλέπει η νομοθεσία.
Η λίστα
Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, εργασίες ηλεκτρολόγου, εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, εργασίες ξυλουργού, εργασία τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., εργασία σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, υπηρεσίες μασάζ, υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, e-banking, IRIS, e-wallet, paypal.Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά τον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.
2. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και άλλες παραϊατρικές υπηρεσίες που «μετράνε» διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Ποιοι απειλούνται με πέναλτι φόρου 22%
Την ώρα που παρατείνονται τα φορολογικά μπόνους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 να καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό του φετινού εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται, κατά κανόνα, να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού εισοδήματός τους, με ανώτατο απαιτούμενο ποσό τις 20.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μέσα στο 2026 ηλεκτρονικές αγορές αγαθών και υπηρεσιών αξίας 6.000 ευρώ. Εάν οι e-αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει φτάνουν τις 5.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ, δηλαδή με 220 ευρώ. Το ποσό θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το 2027.
Από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, άτομα με αναπηρία 80% και άνω, όσοι υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, καθώς και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εφόσον δεν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.