Ζελένσκι στο CNN: «Δεν υπάρχει προσωπική κόντρα με τον Τραμπ – Όχι στην άρση των κυρώσεων στη Ρωσία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ότι δεν υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ενίσχυε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τον Τραμπ «στη λάθος πλευρά της ιστορίας», μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για την αγορά ρωσικών καυσίμων, εξέλιξη που ανατρέπει τις διεθνείς προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ προχώρησε στην άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις διαπίστωσαν περιορισμούς στην πρόσβασή τους στην υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink, την οποία διαχειρίζεται ο Ίλον Μασκ.

Μιλώντας από το Κίεβο στο CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε να υποβαθμίσει την προσωπική διάσταση της διαφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν προτίθεται να σταματήσει τον πόλεμο.

«Η στάση μου απέναντι στον Πούτιν είναι ξεκάθαρη. Αν αρθούν οι κυρώσεις, θα τον ενισχύσουμε. Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό μεταξύ εμού και του προέδρου Τραμπ, και φυσικά είμαι αντίθετος σε κάθε άρση κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες και η απελευθέρωση Χάμπαρντ

Ο Ζελένσκι μιλώντας στο CNN, ενώ στο προσκήνιο υπάρχει μία έντονη διπλωματική κινητικότητα από τους απεσταλμένους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που διαρκεί τέσσερα και πλέον χρόνια.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε για τρεις ώρες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίζοντάς τον “ανθρωπιστή” για την απόφαση του να απελευθερώσει τον 74χρονο αμερικανό κρατούμενο Στίβεν Χάμπαρντ. Ο Γουίτκοφ είχε συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Νορβηγία μία ημέρα νωρίτερα.

Αεροσκάφος που μετέφερε τον Στίβεν Χάμπαρντ, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη Ρωσία, έφτασε στο Τέξας.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είχε ως αποτέλεσμα ο Χάμπαρντ να παραμείνει φυλακισμένος. “Θα τον ξεχνούσατε, δεν θα τον ξαναβλέπατε ποτέ, θα επέστρεφε στη φυλακή για 25 χρόνια”, είπε απαντώντας σε ερώτηση του CNN.

Συμπλήρωσε ότι η περαιτέρω σκλήρυνση των κυρώσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας για την Ουκρανία: «Όταν είσαι κοντά σε συμφωνία και υπάρχουν λεπτές διαπραγματεύσεις, δεν επιβάλλεις κυρώσεις».

Ο Πούτιν παίζει» με ζωές – Οι απαιτήσεις για το Ντονμπάς

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνάντησή του στο Όσλο ήταν παραγωγική, ωστόσο δεν πείστηκε για τη δέσμευση του Πούτιν στην ειρήνη. Μετά την επίσκεψη του Γουίτκοφ, ο Πούτιν συμφώνησε σε συνομιλίες τον Νοέμβριο, χωρίς να δώσει σαφείς λεπτομέρειες.

«Ο Πούτιν είναι παίκτης»  ανέφερε ο Ζελένσκι. «Είναι κρίμα γιατί παίζει με τις ζωές άλλων ανθρώπων και φυσικά δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο. Αυτό που ζητάμε από τους εταίρους μας είναι να μην του δώσουν τη δυνατότητα να γίνει ισχυρότερος και να μας διαλύσει».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ» στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία εξαπέλυσε εκατοντάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Πούτιν συνεχίζει να διατηρεί τις μέγιστες απαιτήσεις του από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εδαφικών διεκδικήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως «η μάχη επικεντρώνεται πλέον στο τι θα συμβεί στο υπόλοιπο του Ντονμπάς», περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται κυρίως υπό ρωσικό έλεγχο. Πρόσθεσε επίσης ότι: «υπάρχουν κάποιες δημιουργικές ιδέες για την επίλυση της διαφοράς»

Σενάρια κατάπαυσης πυρός και η στάση του Κιέβου

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να εξεταστεί το πάγωμα των σημερινών γραμμών του μετώπου για να υπάρξει “κατάπαυση πυρός, να σταματήσει η αιματοχυσία, να καθίσουμε να συζητήσουμε”. Ξεκαθάρισε όμως ότι η παραχώρηση εδαφών υπό ουκρανικό έλεγχο στη Ρωσία δεν αποτελεί επιλογή και το Κίεβο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις κατεχόμενες περιοχές ως ρωσικές.

«Η γη μας είναι πολύ σημαντική γιατί αφορά ανθρώπους, όχι χιλιόμετρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας αυτή τη γη, την ανεξαρτησία και τη χώρα μας».

«Κανείς δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις περιοχές, που είναι προσωρινά κατεχόμενες, ως ρωσικές, και πιστεύω πως η Ρωσία το καταλαβαίνει. Είναι κρίμα αν κάποιος δεν το καταλαβαίνει, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς» τόνισε  ο ουκρανός πρόεδρος.

Συνεχίζεται η πίεση για όπλα και κυρώσεις

Υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης μετά τις κατηγορίες του Κιέβου προς τις ΗΠΑ για περιορισμό της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με ρωσικούς πυραύλους, επιβράδυνση των υπηρεσιών Starlink και καθυστερήσεις στην προμήθεια όπλων.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών έχει αποκατασταθεί, ωστόσο η υπηρεσία Starshield της SpaceX δεν έχει επανέλθει πλήρως.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων, γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη και με προειδοποίηση για επικείμενη ρωσική επίθεση, δεν διαθέτει τα μέσα να την αναχαιτίσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως, παρά την παροχή αντιαεροπορικών πυραύλων από ευρωπαίους συμμάχους, «δεν αρκούν για να αμυνθούμε επαρκώς».

Τέλος, η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, χρειάζεται τώρα κυρίως δύο πράγματα από τους συμμάχους της: «Να μην αρθούν οι κυρώσεις κατά του Πούτιν … και να μας δώσουν καλύτερους πυραύλους».