Προστασία δανειοληπτών και οφειλετών ενισχύεται με δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τις οφειλές προς τράπεζες, Εφορία και ΕΦΚΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά την καθιέρωση σταθερού επιτοκίου 3% για όσους ρυθμίζουν οφειλές μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Το μέτρο αυτό καλύπτει τόσο τους ευάλωτους δανειολήπτες όσο και τους επιλέξιμους οφειλέτες που αξιοποιούν το συγκεκριμένο πλαίσιο.
Η σημασία του μέτρου ενισχύεται περαιτέρω από τη διεύρυνση της περιμέτρου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ο οποίος πλέον αφορά και οφειλές με κατώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Έτσι, περισσότεροι οφειλέτες αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία ρύθμισης.
Η δεύτερη παρέμβαση περιλαμβάνει την ενεργοποίηση, από τα μέσα Νοεμβρίου, της νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Μέσω αυτής, δίνεται πλέον η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ σε έως 120 δόσεις, αντί για 72 που ίσχυαν μέχρι πρότινος, επιτρέποντας αποπληρωμή παλαιών οφειλών σε βάθος δεκαετίας.
Και οι δύο αλλαγές έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και σημαντική αύξηση των προστίμων (έως 5 εκατ. ευρώ) για τους servicers που παραβιάζουν τη νομοθεσία σε βάρος των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, το ανώτατο εποπτικό πρόστιμο της Τράπεζας της Ελλάδος προς τους servicers αυξάνεται από 500.000 ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.
Εξωδικαστικός Μηχανισμός με σταθερό επιτόκιο 3%
Με το σταθερό επιτόκιο 3% και τις αυστηρές ποινές στους servicers που προβλέπει ο νέος νόμος, ενισχύεται το ευνοϊκό καθεστώς του εξωδικαστικού μηχανισμού για δανειολήπτες και οφειλέτες. Το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για καταβολές οφειλών από 1 Δεκεμβρίου 2026.
Ενδεικτικά, το όφελος για οφειλή 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών ανέρχεται σε περίπου 20.200 ευρώ για εξασφαλισμένη απαίτηση και σε 28.600 ευρώ για απαίτηση χωρίς εξασφάλιση. Με το προηγούμενο καθεστώς, το επιτόκιο μετά την παρέλευση τριετίας μπορούσε να φτάσει το 5,17% για οφειλές με εμπράγματες εξασφαλίσεις και το 5,57% για οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις.
Τα πλεονεκτήματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Η ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ακόμη και για οφειλές από 5.000 ευρώ, συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Αναστολή κατασχέσεων με την οριστική υποβολή της αίτησης.
- Μεγάλη περίοδος αποπληρωμής: έως 240 δόσεις (20 έτη) προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις (35 έτη) προς τράπεζες και funds.
- Διαγραφή οφειλών: Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αλγόριθμος μπορεί να προτείνει μερική διαγραφή προσαυξήσεων ή και βασικού κεφαλαίου.
Ρύθμιση των 120 δόσεων
Περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα παλαιά χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ελάχιστη μηνιαία πληρωμή 30 ευρώ.
Οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Ιουνίου 2027 στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανίσουν δύο συνεχόμενες απλήρωτες δόσεις και δεν θα έχουν νέες αρρύθμιστες οφειλές.
Στις 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, εφόσον δεν βρίσκονταν σε ρύθμιση στις 30 Σεπτεμβρίου 2026.
Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τους φορολογούμενους είναι:
- Να τακτοποιήσουν εντός ενός μήνα από την ένταξη στις 120 δόσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2025.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, με προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 72 δόσεις μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στις 120, εφόσον η προηγούμενη ρύθμιση παραμένει ενεργή.
«Φρένο» στις κατασχέσεις και μέτρα προστασίας
Οι οφειλέτες που τηρούν τη ρύθμιση λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται η ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, αποδέσμευση μελλοντικών απαιτήσεων.