Τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για την επέκταση του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020 για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) συμφώνησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μπαντρ Αμπντελάτι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την επέκταση του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής της Συμφωνίας του 2020 για την οριοθέτηση ΑΟΖ, σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. @MfaEgypt @EgyptForeignMin
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 22, 2026
Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
بحثت مع وزير خارجية اليونان العلاقات الاستراتيجية والتطورات بالشرق الأوسط وشرق المتوسط، واتفقنا على مواصلة التشاور بشأن تعيين الحدود البحرية وفقاً للقانون الدولي واتفاقية الأمم المتحدة لقانون البحار.
— Badr Abdelatty (@EgyptForeignMin) October 22, 2026
Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη στρατηγική εταιρική σχέση και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. https://t.co/A4EHaWVGvh — Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 22, 2026