Ελαφρά υποχώρηση των ναύλων

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια οι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς οχημάτων (car carriers) υποχώρησαν κατά τι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons, οι χρονοναυλώσεις ενός έτους τόσο για τα πλοία μεταφορικής ικανότητας 6.500-ceu όσο και για τα πλοία των 5.000-ceu υποχώρησαν κατά 5.000 δολάρια, στα 110.000 δολάρια ανά ημέρα και 90.000 δολάρια ανά ημέρα αντίστοιχα, τον Απρίλιο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν λόγω της ραγδαίας αύξησης των κινεζικών εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο. Επίσης ρόλο έπαιξε και η αυξημένη ζήτηση βαρέων βιομηχανικών οχημάτων μετά την πανδημία. Οι ναύλοι ανέβηκαν στα επίπεδα αυτά από το καλοκαίρι του 2022 για να διατηρηθούν υψηλά μέχρι και τον προηγούμενο Μάρτιο.

 

Maersk: Ακριβότερη κατά 40% η διέλευση της Αφρικής

Σε πρόσφατη ενημέρωση των πελατών της η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk ανέφερε ότι θα συνεχίζει να αποφεύγει την Ερυθρά Θάλασσα καθώς η ανασφάλεια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Επισημαίνεται ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν επεκτείνει την ακτίνα δράσης κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα στοχοποίησαν το containership «MSC Orion» 15.000 teu σε μια απόσταση περίπου 400 ν.μ. νότια της Υεμένης. Ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της ζώνης κινδύνου, η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία αναφέρει ότι αναγκάστηκε να παρατείνει τις εκτροπές αυξάνοντας τόσο τους χρόνους διέλευσης όσο και το κόστος. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, καταναλώνει περίπου 40% περισσότερα καύσιμα ανά ταξίδι όταν ταξιδεύει νότια της Αφρικής και ότι οι τιμές ναύλωσης είναι επί του παρόντος τρεις φορές υψηλότερες από τις κανονικές.

Η καταβολή λύτρων

«θρέφει» την πειρατεία

Σε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την απειλή της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, η EU NAVFOR ATALANTA δήλωσε ότι υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση των γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους για τα πλοία. Οι πειρατές χρησιμοποιούν παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά σκάφη (dhow) για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε απόσταση 600 ν.μ. από τις σομαλικές ακτές. Παρόλο που δεν υπήρξαν περιστατικά που να σχετίζονται με πειρατεία τις τελευταίες επτά ημέρες, η καταβολή λύτρων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο κύμα πειρατείας dhow, το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει μελλοντικές επιθέσεις με μικρά ευέλικτα ταχύπλοα σκάφη σε φορτηγά πλοία, δήλωσε η EU NAVFOR ATALANTA. Στην περίπτωση του φορτηγού πλοίου «Abdullah» από το Μπανγκλαντές που απελευθερώθηκε στις 14 Απριλίου, αφού κρατούνταν από σομαλούς πειρατές για έναν μήνα, το Reuters ανέφερε ότι καταβλήθηκαν λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.