«Δύσκολος μήνας ενεργειακά ο Αύγουστος – Στα ύψη το φυσικό αέριο»

Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν καύσιμα και ρεύμα το επόμενο διάστημα.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, αναλύει τις ανησυχητικές εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, τονίζοντας την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά πάνω από 20% και την άνοδο του φυσικού αερίου, που πλέον είναι ασύμφορο.

«Έχουμε ζητήματα. Ένας μικρός χαμός, σας λέω ότι χθες Κυριακάτικα έπεσε το Brent κατά 10 δολάρια περίπου, λόγω της παύσης των βομβαρδισμών στο Ιράν, αλλά αυτό, να ξέρετε, είναι πρόσκαιρο και πιστεύω είναι οι γνωστές εμπορικές τακτικές του Τραμπ να πέσει 10 δολάρια το βαρέλι, για να ανέβει 20. Για να προμηθευτούν οι ενεργειακές εταιρείες, οι πετρελαϊκές εταιρείες καύσιμα, ώστε αύριο να τα πουλήσουν όταν θα ξαναρίξει πάλι τη βόμβα στο Ιράν, στις τιμές που βλέπουμε στα πρατήρια. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δυστυχώς, έτσι όπως πάει η κατάσταση, ο Αύγουστος θα είναι ένας δύσκολος ενεργειακός μήνας. Και το λέω αυτό διότι η χονδρική αγορά του ρεύματος έχει πάρει μία αύξηση πάνω από 20%. Πριν τον Ιούνιο ήταν στα 92 ευρώ, τώρα κινείται γύρω στα 113, 114. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει και τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες οι πάροχοι. Θα βάλουμε βενζίνη πιο ακριβά, θα πληρώσουμε την κιλοβατώρα πιο ακριβά. Το φυσικό αέριο στα ύψη. Το φυσικό αέριο στα ύψη, δεν μιλάει κανείς για αυτό», είπε αρχικά.

«Σήμερα το φυσικό αέριο είναι ασύμφορο. Δηλαδή, όταν λέμε ασύμφορο, το εννοούμε, ασύμφορο. Και το θέμα είναι, είναι προσωρινή αυτή η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου; Εγώ δεν βλέπω ότι είναι προσωρινή και θα σας πω για ποιο λόγο: επειδή λένε πολλά, υπάρχει έλλειμμα φυσικού αερίου. Δεν είναι σαν το πετρέλαιο που δεν υπάρχει έλλειμμα. Στο φυσικό αέριο υπάρχει έλλειμμα, διότι όταν έχουν καταστραφεί ενεργειακές υποδομές στις χώρες του Κόλπου και βλέπετε ότι το φυσικό αέριο δεν έχει αποκλιμακωθεί εδώ και μήνες. Οι αποθήκες, οι δεξαμενές φυσικού αερίου επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι στα χαμηλότερα της δεκαετίας», συνέχισε.