Γαλλία: «Πρωτοφανείς πυρκαγιές» – Εντολή Μακρόν στο στρατό να βοήθήσει με όλα τα μέσα

Πυρκαγιές στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να συνδράμουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην πολιτική προστασία.

Η περιφερειάρχης της Ζιρόντ, Σοφί Μπροκάς, ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά κινείται προς το Μπορντό, ενώ πολλές κοινότητες κοντά στη μεγάλη αυτή πόλη των 1 εκατομμυρίου κατοίκων πρόκειται να εκκενωθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε πως έχουν ήδη απομακρυνθεί περίπου 110.000 άνθρωποι από τις εστίες τους. Η φωτιά στη Ζιρόντ έχει καταστρέψει 190.000 στρέμματα και 100 κτίρια. Σε δηλώσεις του στο κανάλι TF1, ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πρωτοφανή» και τόνισε πως «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, μια αυτοτροφοδοτούμενη πυρκαγιά τέτοιας κλίμακας».

Εν τω μεταξύ, στην περιφέρεια της Μαδρίτης, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν απομακρυνθεί 63.000 άνθρωποι. Λίγο νωρίτερα διατάχθηκε η εκκένωση κάμπινγκ στο Ελ Εσκοριάλ, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, με 5.000 παραθεριστές να απομακρύνονται για λόγους ασφαλείας.