Έτσι θα «νικήσετε» τη ζέστη – Οι πιο «δροσεροί» ευρωπαϊκοί προορισμοί για το φετινό καλοκαίρι

Οι λάτρεις της σκιάς μπορούν να χαίρονται, οι τάσεις στα ταξίδια των διακοπών αλλάζουν και οι καλοκαιρινές αποδράσεις που ανανεώνουν το μαύρισμα είναι σε φθίνουσα πορεία.

Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, οι Βρετανοί – που συνηθίζουν να βράζουν στο εξωτερικό – επαναπροσδιορίζουν την περιπλάνηση τους στις ευρωπαϊκές ακτές, όπου δεν θα είναι αιχμάλωτοι του κλιματισμού ενός δωματίου ξενοδοχείου ή δεν θα ιδρώνουν λόγω του μεσημεριανού δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η στροφή προς πιο ήπια κλίματα δεν αποτελεί έκπληξη. Πολλά από τα βαριά χαρτιά των μεσογειακών διακοπών, φλέγονταν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της κορυφαίας ταξιδιωτικής περιόδου του 2023, και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ χρόνο με το χρόνο.

Με το κυνήγι του καυτού ήλιου να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, εδώ είναι οι προορισμοί που φέρνουν αέρα στις καλοκαιρινές διακοπές, από τα νησιά που μαστιγώνουν οι άνεμοι μέχρι τις ωραίες ακτές της βόρειας Ευρώπης.

Ταρτού, Εσθονία

Μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο: 21C

Μέση χαμηλότερη θερμοκρασία τον Αύγουστο: 11C

Η άνεση είναι το κλειδί για ένα ταξίδι στην πόλη και το Ταρτού, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2024, έχει ακριβώς το κατάλληλο κλίμα για να εξερευνήσετε την Εσθονία. Υπάρχει μια κομψή πλατεία προετοιμασμένη για εκδηλώσεις, το κομψό Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας και ξύλινες βαρκούλες στον ποταμό Emajõgi για να απολαύσετε τη θέα του ειρηνικού τοπίου.

Σόποτ, Πολωνία

Μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο: 22C

Μέση χαμηλότερη θερμοκρασία τον Αύγουστο: 12C

Το παραθαλάσσιο Σόποτ, στην περιοχή Tricity της «Ριβιέρας της Βαλτικής», είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα αγαπημένα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται νοτιότερα.

Μια σύντομη διαδρομή με το τρένο από όλη την ιστορία του Gdansk, 4 χιλιόμετρα δελεαστικών παραλιών, τη μακρύτερη ξύλινη προβλήτα της Ευρώπης και κομψά ιαματικά λουτρά βρίσκονται στις παραμυθένιες προσόψεις και οι ντόπιοι χαιρετίζουν το Σόποτ για την παραλιακή νυχτερινή του σκηνή και, φυσικά, τις βάφλες.

Συλτ, Γερμανία

Μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο: 20C

Μέση χαμηλότερη θερμοκρασία τον Αύγουστο: 16C

Ο πόλος έλξης της γερμανικής ελίτ, με το ήπιο κλίμα των νησιών της Βόρειας Φρίσης, τα ριγέ strandkorbs (ψάθινα καθίσματα με καλύμματα αρκετά φαρδιά για δύο άτομα) και τη πεντακάθαρη ωχρή αμμουδιά είναι λογικό να προσελκύουν τους ταξιδιώτες στη δυτική ακτή του Συλτ. Η πλούσια γαστρονομική σκηνή, τα αχυρένια εξοχικά σπίτια και οι διάσπαρτες χερσόνησοι με τους φάρους κάνουν αυτό το ήπιο, κάτω από το ραντάρ, παραθαλάσσιο ταξίδι ένα από αυτά που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα σας.

Μάτσικο, Μαδέρα

Μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο: 26C

Μέση χαμηλότερη θερμοκρασία τον Αύγουστο: 21C

Αφήστε την καυτή Algarve για μια πιο ήπια εναλλακτική λύση στον Ατλαντικό, στο αρχιπέλαγος Μαδέρα της Πορτογαλίας. Ανάμεσα σε βουνά, το ανατολικό Ματσίκο διαθέτει μια τεχνητή παραλία με χρυσαφένιους κόκκους εισαγόμενους από την Αφρική, περιποιημένους κήπους και στέγες από τερακότα που κοσμούν τον ορίζοντα.

Πόρι, Φινλανδία

Μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο: 21C

Μέση χαμηλότερη θερμοκρασία τον Αύγουστο: 12C

Στη δυτική ακτή της Φινλανδίας, η πόλη Πόρι είναι το κέντρο της τζαζ μουσικής, του φινλανδικού street food (συμπεριλαμβανομένου του porilainen, ενός σάντουιτς με λουκάνικο) και, το αστέρι της Σκανδιναβίας, με την παραλία Yyteri: 6 χιλιόμετρα λευκής άμμου που προσφέρεται για windsurfing, παρατήρηση πουλιών, beach volley και μπάρμπεκιου.

Με τον ποταμό Kokemäenjoki και το Εθνικό Πάρκο της Βότνιας, αυτός ο ποικιλόμορφος προορισμός έχει κατακτήσει το καλοκαιρινό wishlist με θερμοκρασία κάτω των 30 βαθμών Κελσίου.

*Mε πληροφορίες από: The Independent | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Συλτ, Γερμανία | Randolf Rautenberg | Flickr