Άγγελος Συρίγος: «Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ήδη 4 φορές τα F-35 στον Ερντογάν»

Αποκλειστικά στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος για τις εξελίξεις όσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην υπόσχεση του προέδρου Τραμπ για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, παρά την απαγόρευση του Κογκρέσου, ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε πως πρόκειται για ένα σενάριο που είναι αδύνατο όσο η Τουρκία κατέχει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

«Έχουμε τέσσερις φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα του δώσει τα F-35. Το Κογκρέσο έχει επιβάλει απαγόρευση πωλήσεως F-35. Για να αρθεί η απαγόρευση, πρέπει να στείλει ένα χαρτί το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας της Αμερικής, στο οποίο να λένε ότι οι Τούρκοι δεν κατέχουν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Για να δοθεί αυτό το χαρτί, πρέπει να στείλει μία επιτροπή στην Άγκυρα να διαπιστώσει ότι όντως δεν υπάρχουν συστήματα, και μετά οι δύο υπουργοί να στείλουν αυτό το χαρτί. Εάν δεν στείλουν αυτό το χαρτί στο Κογκρέσο, δεν μπορεί να δοθεί».

«(…) Για αυτά που έχει πληρώσει, γι’ αυτά υπάρχει πρόβλημα. Αλλά παρόλα αυτά, και γι’ αυτά που έχει πληρώσει και βρίσκονται στην Αμερική, για να μπορέσει να τα πάρει πρέπει να δώσει την άδειά του το Κογκρέσο. Και το Κογκρέσο δίνει άδεια μόνο αν τα δύο υπουργεία του στείλουν μία επιστολή και του λένε ότι η Τουρκία δεν έχει ρωσικούς πυραύλους S-400, δεν μπορεί να ξαναπάρει τέτοιους πυραύλους και δεν έχει άλλα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο δεν είναι πάνω στο τραπέζι».

Μεταξύ άλλων, ο κος Συρίγος υπογράμμισε πως παρά την έντονη ρητορική, δεν υπήρξε ουσιαστική αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Ρητορικά έχει αναβαθμιστεί, στην πράξη όμως δεν έγινε καμία συζήτηση για ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να πάρει δύο ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία. Δεν έγινε καμία συζήτηση συγκεκριμένη για να γίνει στρατηγικός εταίρος. Η Τουρκία ήθελε να χαρακτηριστεί ρητώς στρατηγικός εταίρος, θα δούμε αν σε αυτό θα αλλάξει κάτι σήμερα. Προς το παρόν, είμαστε σε ρητορικό επίπεδο».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ενώ η Ελλάδα διατηρεί στρατηγικές και αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία, η τουρκική αμυντική βιομηχανία, λόγω της ταχύτητας και χαμηλού κόστους παραγωγής, καθιστά την Τουρκία επιθυμητό εταίρο για άλλες χώρες.

«Μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας υπάρχει μία συμφωνία για αμυντική συνεργασία. Αυτή παραμένει πάνω στο τραπέζι. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας τυφλώνει, να νομίζουμε ότι η Γαλλία έχει αποκλειστικά συμφέροντα μόνο με μας. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία έχει μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία, παράγει πιο γρήγορα και πιο φθηνά από τους Ευρωπαίους. Όχι υψηλής ποιότητος απαραιτήτως, αλλά στρατιωτικό υλικό το οποίο οι Ευρωπαίοι θα το παρήγαγαν πολύ πιο αργά και πολύ πιο ακριβά».

Τέλος, ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στην στάση του Τραμπ απέναντι στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι:

«Έχουμε δύο ηγέτες με τους οποίους ο Τραμπ έχει προσωπικά ζητήματα. Ο ένας είναι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, γιατί δεν του επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει τις νατοϊκές βάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο. Για τον ίδιο λόγο δεν θέλει τη Μελόνι, με τη διαφορά ότι η Μελόνι ήταν η μόνη η οποία είχε προσκληθεί να παραστεί επισήμως στην ορκωμοσία του Τραμπ από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες».

«Πιστεύω σήμερα θα έχουμε συνέχεια της συγκρούσεως του Τραμπ με τους Ευρωπαίους. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν είναι η σχέση της Αμερικής με την Τουρκία, είναι η σχέση της Αμερικής με την Ευρώπη και μην το θεωρήσουμε απίθανο, να πει ο Τραμπ ότι θα αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη».