- Advertisement -

Γκιλάντ Ερντάν
Το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ
Ενα κίτρινο αστέρι, όπως αυτό που επέβαλλαν οι Ναζί στους Εβραίους, αλλά με τις λέξεις «Ποτέ Ξανά» γραμμένες πάνω του, φόρεσε προχθές στο πέτο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντογάν, καθώς και μέλη της αντιπροσωπείας του, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει να το φοράει «με υπερηφάνεια» όσο δεν καταδικάζει το σώμα – που παραμένει έρμαιο των διχασμών του, και δεν έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής κανένα ψήφισμα σχετικό με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς – «τις θηριωδίες» της Χαμάς. «Κάποιοι ανάμεσά σας δεν έχουν μάθει τίποτα αυτά τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Κάποιοι έχουν ξεχάσει γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός. Θα σας το θυμίσω λοιπόν» τόνισε. Προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Γιαντ Βασέμ, του προέδρου του ισραηλινού Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο οποίος δήλωσε χθες πως η κίνηση αυτή ατιμάζει τόσο τα θύματα του Ολοκαυτώματος όσο και το κράτος του Ισραήλ.
Πολ Μπρίστοου
Η αποπομπή του βουλευτή
Ο Πολ Μπρίστοου είναι ένας συντηρητικός βουλευτής από το Πίτερμποροου. Μέχρι πρότινος ήταν επίσης υπουργικός σύμβουλος στο βρετανικό υπουργείο Επιστημών, Ερευνας και Καινοτομίας. Αποπέμφθηκε όμως από το κυβερνητικό του πόστο μετά από επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, καλώντας τον να στηρίξει μια μόνιμη κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να σωθούν ζωές. «Οι απλοί Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς» έγραψε ακολούθως ο ίδιος στο Facebook. «Δυσκολεύομαι να δω πώς γίνεται το Ισραήλ ασφαλέστερο μετά τους χιλιάδες θανάτους αθώων Παλαιστινίων. Δεν θα έπρεπε να υφίστανται μια συλλογική τιμωρία για τα εγκλήματα της Χαμάς». Τόσο η κυβέρνηση Σούνακ όσο και οι Εργατικοί πιέζουν για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα, θεωρούν ωστόσο ότι μια εκεχειρία θα επέτρεπε στη Χαμάς να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της χωρίς συνέπειες. Αιτιολογώντας την απόφαση αποπομπής του Μπρίστοου, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως τα σχόλιά του «δεν συνάδουν με τις αρχές της συλλογικής ευθύνης».
Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος και οι «αντίπαλοι»
Ολος ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, από το 1999, θα παραμείνει πρόεδρος και μετά τις προεδρικές εκλογές που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν του χρόνου στη Ρωσία, ανεξάρτητα από το πόσους αντιπάλους, ή καλύτερα «αντιπάλους», θα έχει, αφού οι εκλογές στη Ρωσία δεν είναι ούτε ανοιχτές, ούτε δίκαιες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πάλι, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές φιλοδοξίες του Πούτιν, δήλωσε απλώς ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει και ότι μπορεί να υπάρξει «ποικίλος αριθμός υποψηφίων». Μία δήλωση αντίστοιχης βαρύτητας με την καταγγελία του ρώσου προέδρου ότι τις ταραχές της Κυριακής στο Νταγκεστάν, με στόχο επιβάτες που είχαν φτάσει εκεί από το Ισραήλ, τις υποκίνησαν η Δύση και η Ουκρανία, και ότι η Ρωσία πολεμάει στα ουκρανικά πεδία των μαχών τις ίδιες «σκιώδεις δυνάμεις» που ευθύνονται για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Comments are closed.