- Advertisement -

Σε κρίσιμο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα αναμένεται να εξελιχθεί η άνοια, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας που δείχνει πως ο πληθυσμός γηράσκει με γοργούς ρυθμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εστίασε χθες κατά το Υπουργικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Το σχέδιο βασίζεται σε επτά άξονες, δημιουργώντας έναν «οδικό χάρτη» με ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης, για την περίοδο 2023-2028. Αναλυτικότερα, προβλέπει την καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια, ενώ δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και στην υποστήριξη των φροντιστών. Επιπρόσθετα, στον «πυρήνα» του ίδιου σχεδίου είναι η αντιμετώπιση της άνοιας, η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση για τη νόσο, ενώ δρομολογείται και σχετική νομοθεσία για τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.
Εθνικό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Οπως άλλωστε επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια χώρα-πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία.
Σημειώνεται πως σήμερα 450.000 Ελληνες πάσχουν από άνοια και σχετικές διαταραχές (ΑΚΣΔ). Σύμφωνα, δε, με τις σχετικές εκτιμήσεις η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια δεδομένου πως σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές.
Comments are closed.