- Advertisement -

Στο «κόκκινο» ο Οκτώβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

24

- Advertisement -

Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο εν μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων σε ορισμένα blue chips έκλεισε χθες με ήπια άνοδο (+0,57%), ακολουθώντας την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Οκτώβριος ήταν ο τρίτος διαδοχικά μήνας (ύστερα από το -1,72% του Αυγούστου και το -7,86% του Σεπτεμβρίου) που έκλεισε στο «κόκκινο» (-1,34%), με τις απώλειες πάντως του πρώτου 10ημέρου που έφθασαν ως το 8,11% να περιορίζονται αισθητά κατά την τελευταία ανοδική κίνηση των μετοχών. Ο τραπεζικός κλάδος πρωταγωνίστησε (+4,88%) ελέω των κινήσεων αποεπένδυσης των συμμετοχών του ΤΧΣ και της νέας εισαγωγής έπειτα από 17 χρόνια ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, της Optima Bank, στο χρηματιστήριο.

Η προσοχή των επενδυτών εστιάζει τόσο στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank, όσο και στο επόμενο «στοίχημα» για την εγχώρια αγορά, που αφορά το επικείμενο placement του ταμείου για το 20% της Εθνικής, στα μέσα του Νοεμβρίου.  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Τιτάνα (+4,86%), ΟΠΑΠ (+3,76%) ενόψει της αποκοπής του προσωρινού μερίσματος 1 ευρώ την Πέμπτη, Quest Συμμετοχών (+3,14%), Viohalco (+2,28%) και Aegean (+1,57%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 81,20 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 69 μετοχές, 36 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Frigoglass (+9,52%) και Lavipharm (+8,28%) και τη μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των Προοδευτική (-4,04%) και Βογιατζόγλου Systems (-3,57%).

Roadshow

Εν τω μεταξύ, άρχισε χθες στη Φρανκφούρτη το τρίτο επενδυτικό συνέδριο για την προώθηση εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές (έχουν προηγηθεί δύο roadshows τον Ιούνιο σε Γενεύη και Παρίσι), με τη συμμετοχή των AustriaCard, Cenergy (+3,59% χθες), Dimand, Epsilon Net, Ideal, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Κρι – Κρι, ΟΛΠ και Fourlis. Αύξηση στα καθαρά έσοδα από πωλήσεις κατά 15,3% σε οργανική βάση στο τρίμηνο και 17% σε επίπεδο εννεαμήνου ανακοίνωσε η Coca – Cola HBC, με την UBS να διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερης θέσης» για τη μετοχή με τιμή – στόχο στις 2.300 πένες (η μετοχή είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου). Στο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης παρουσίασε οριακή συρρίκνωση 0,1% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, δεικνύοντας πως ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, θα σημειώσει εφέτος ανάπτυξη 2,5%. Η UBS από την πλευρά της, παρότι προβλέπει πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα είναι σχεδόν στάσιμη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, με την ανάκαμψη του 2024 να είναι υποτονική, αναμένει ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για την Ελλάδα 3% τόσο το 2023, όσο και το 2024 και το 2025.

Μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, γεωπολιτική αστάθεια, υψηλό παγκόσμιο χρέος, επίμονο πληθωρισμό, χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και επιβαρυμένο επενδυτικό κλίμα, η ελληνική οικονομία, εκτιμούν οικονομολόγοι ξένων τραπεζών, αποκτά πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά, στηριζόμενη στις επενδύσεις, τη διατήρηση της εξωστρέφειας, με τις εξαγωγές να φθάνουν σχεδόν στο ήμισυ του ΑΕΠ, παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι χρηματοδοτικές ροές του Ταμείου Ανάπτυξης που θα υπερβούν μαζί με τη μόχλευση τα 60 δισ. ευρώ και τα περίπου 40 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, βάζουν και ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης 13 ετών.

- Post Down -

Comments are closed.