- Advertisement -

Στα χνάρια του Μεγάλου Περιπάτου

4

- Advertisement -

Η συζήτηση που γίνεται σήμερα για το μέλλον της Βασιλίσσης Ολγας περιλαμβάνει εκτός από ιδεοληψίες και γόνιμα στοιχεία προβληματισμού.

Ωστόσο είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν πιάσει το φτυάρι ο εργολάβος. Και θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ωρίμασης η οποία θα περιελάμβανε διαβούλευση τόσο με τους κατοίκους όσο και με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της Aθήνας με γνώμονα την κινητικότητα, τις αστικές αναπλάσεις και την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της πόλης.

Θα έπρεπε να είναι μια διαδικασία που ενώνει και αναζητεί συγκλίσεις χωρίς να διχάζει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική και θυμίζει την περιπέτεια του Μεγάλου Περιπάτου.

Εδώ και τρία χρόνια που ο δρόμος είναι κλειστός δεν έγινε καμιά ενέργεια που αφορούσε την έρευνα και την ανάδειξη των «σπουδαίων» αρχαιοτήτων, για την ύπαρξη των οποίων οι πολίτες ενημερώθηκαν μετά την εκλογή της νέας δημοτικής Αρχής και οι οποίες δεν έχουν ληφθεί καν υπόψη στις μελέτες του έργου!

Εδώ και τρία χρόνια που ο δρόμος είναι κλειστός δεν προχώρησε καμιά διαδικασία για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μετατραπεί σε πεζόδρομο ή δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Αν γινόντουσαν οι απαραίτητες μελέτες σε αυτό το στάδιο θα προέκυπταν και ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα της πεζοδρόμησης σε σημείο που δεν υπάρχει αστικό μέτωπο!

Οποιαδήποτε σύγκριση με τη Δ. Αρεοπαγίτου είναι σαφέστατα άστοχη καθώς στην περίπτωση αυτή ο δρόμος είχε μετατραπεί σε πεζόδρομο με την προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με την ΚΥΑ ΦΕΚ 377/Δ/2002-05-10. Αρα η Β. Ολγας με βάση τη νομοθεσία παραμένει δρόμος ανοικτός στην κυκλοφορία και η Δ. Αρεοπαγίτου είναι το παράδειγμα για το πώς έπρεπε να γίνει και η Β. Ολγας.

Εδώ και τρία χρόνια που ο δρόμος είναι κλειστός δεν έγινε καμιά ενέργεια για να καταγραφεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η τροποποίηση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Και όμως την επιβάρυνση αυτή τη βιώνουν καθημερινά όλοι όσοι κινούνται περιμετρικά της Β. Ολγας εξαιτίας της υποχρεωτικής περιπορείας μήκους 550 μέτρων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται χρόνος καθυστέρησης τουλάχιστον 10 λεπτών των κινούμενων οχημάτων από Παγκράτι προς Σύνταγμα.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, όπως έχει σχεδιαστεί από την απερχόμενη δημοτική Αρχή, μέσα από τη Β. Ολγας θα διέρχονται τραμ, τρόλεϊ και λεωφορεία καθώς και οχήματα που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις του Ζαππείου και του Φωκιανού. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον «ανάπλασης» θα πρέπει οι ποδηλάτες, οι κάτοικοι ή οι τουρίστες να μετακινούνται με ασφάλεια, αντί του προφανούς να διέρχονται μέσα από το Ζάππειο ή τον καταπράσινο Εθνικό Κήπο, όπως κάνουν όλοι ακόμα και σήμερα!

Η επιλογή να γίνει το έργο χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό είναι σαφές ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ένα αντίστοιχο «λάθος» σαν αυτό της Πανεπιστημίου. Η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να θεραπεύσει τις αστοχίες και να επαναφέρει το έργο στη σωστή τροχιά προτείνοντας λύσεις που να είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά συμβατές με τις αρχές του βιώσιμου σχεδιασμού.

ΥΓ: Με βάση τον διαγωνισμό το κόστος της ανάπλασης της Βασιλίσσης Ολγας είναι 5.800.000€ + ΦΠΑ, ήτοι περίπου 12.000€ ανά μέτρο μήκους προτεινόμενων παρεμβάσεων.

Ο Ανδρέας Γραμματικογιάννης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Αθήνα ΤΩΡΑ»

- Post Down -

Comments are closed.