- Advertisement -

Πώς θα κινηθούν οι αγορές το δεύτερο εξάμηνο

8

- Advertisement -

Το α΄ εξάμηνο ολοκληρώνεται οσονούπω, με τις μετοχές του παγκόσμιου δείκτη MSCI World να σημειώνουν κέρδη 11%, έναντι 15% για τις μετοχές του δείκτη σηματωρού των μετοχικών τάσεων S&P 500 και 19% του δείκτη NASDAQ των ΗΠΑ, 7,3% των ευρωπαϊκών μετοχών του ευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe 600, 7% του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI EM και 10,3% του Γενικού Δείκτη ΧΑ. Η άνοδος κατά 25% περίπου των βασικών χρηματιστηριακών αγορών κατά τους τελευταίους 7-8 μήνες στηρίχθηκε πάντως στην κερδοφορία των Big Tech εταιρειών, αλλά πλέον οι πολιτικοί κίνδυνοι ενισχύονται (πιο πρόσφατα στη Γαλλία), ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος πλανάται στον ορίζοντα, η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι άνιση και το ράλι των μετοχών καθοδηγείται από μια συνεχώς συρρικνούμενη μικρή ομάδα μετοχών, παρατηρούσαν αναλυτές της Barclays, οι οποίοι προχώρησαν σε υποβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών (από «overweight» σε «marketweight») μετά την προκήρυξη των γαλλικών εκλογών. Το ίδιο έπραξε εξάλλου και η Citigroup συστήνοντας πλέον «ουδέτερη θέση» (από «αγορά») των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου.

Συνολικά το β΄ εξάμηνο, σύμφωνα με την UBS, θα πρέπει να αναμένουμε επιτάχυνση των μειώσεων των επιτοκίων, την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, περισσότερες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και σημαντικούς καταλύτες για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το πώς θα διαμορφωθούν και οι επενδυτικές προσδοκίες για το 2025, καθιστώντας το β΄ εξάμηνο περισσότερο σημαντικό για τους επενδυτές ώστε τους επόμενους μήνες να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τα νέα δεδομένα. Συνολικά, η ελβετική τράπεζα «βλέπει» θετικές προοπτικές για τις μετοχές και τα ομόλογα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις ως το τέλος του έτους.

Για το β’ εξάμηνο, οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες εμφανίζονται θετικές για τις μετοχές και τις επενδύσεις ρίσκου, καθώς μετά την εκκίνηση του νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης από τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ενταθούν οι κινήσεις μείωσης των επιτοκίων, με τη Fed να κάνει το πρώτο βήμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα Ιουνίου της Bank of America (Global Fund Manager Survey), εμφανίζονται θετικοί για αγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, μειώνοντας μάλιστα τα επίπεδα των μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους σε χαμηλό τριετίας, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχει καταστήσει για τους επαγγελματίες των αγορών τις γαλλικές μετοχές τις λιγότερο δημοφιλείς στην Ευρώπη, η οποία επίσης επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γαλλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 73% των 238 fund managers με συνολικά υπο διαχείριση κεφάλαια 721 δισ. δολ., που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει ομαλή προσγείωση των οικονομιών, οκτώ στους δέκα διαχειριστές «βλέπουν» δύο ή περισσότερες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες από τη Fed, με την πρώτη μείωση στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ συνολικά το 39% των χαρτοφυλακίων διατηρεί αυξημένες θέσεις (overweight) σε μετοχές.

Παρά το γεγονός ότι ο οίκος ΜSCI διέψευσε τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν την προηγούμενη Πέμπτη για ένταξη του ΧΑ σε «watch list» για πιθανή αναβάθμιση εντός 18 μηνών από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, αναλυτές υποστηρίζουν πως η μακροχρόνια ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί, με την κεφαλαιοποίησή του στο 42% του ΑΕΠ του 2024, έναντι 80% του μέσου όρου στην ευρωζώνη.

- Post Down -

Comments are closed.