- Advertisement -

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ
Η συγγνώμη που δεν ειπώθηκε
Τη «βαθύτατη λύπη» του, αλλά όχι μια καθαρή και ολοκληρωμένη συγγνώμη για τα εγκλήματα και τις πράξεις βίας που διέπραξαν οι βρετανοί αποικιοκράτες εις βάρος χιλιάδων Κενυατών κατά τον αγώνα για την ανεξαρτησία, εξέφρασε χθες ο βασιλιάς Κάρολος. Ο βρετανός μονάρχης, ο οποίος συνοδευόταν από τη βασιλική σύζυγο Καμίλα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ναϊρόμπι, όπου είχε συνάντηση με βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν τους ο πρόεδρος της χώρας Ουίλιαμ Ρούτο. Ο τελευταίος επικρότησε τις δηλώσεις του Κάρολου για το επίμαχο θέμα, τονίζοντας πως πάνε πιο πέρα από «τα διστακτικά και διφορούμενα ημίμετρα των προηγούμενων ετών» (μια σαφής αιχμή τόσο κατά της βασίλισσας Ελισάβετ όσο και των διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων), για να προσθέσει πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Υπενθυμίζεται πως κατά την εξέγερση των Μάου Μάου, την περίοδο 1952-60, περίπου 90.000 Κενυάτες δολοφονήθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν.
ΦΡΑΝΚ ΒΑΛΤΕΡ ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ
Η συγγνώμη που ειπώθηκε
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, πάντως, τόλμησε να ζητήσει συγγνώμη για τα πεπραγμένα των αποικιοκρατών της δικής του χώρας στην Τανζανία – οι οποίοι, αν και με μικρότερη παρουσία σε σύγκριση με Βρετανούς και Γάλλους, είχαν επίσης στον έλεγχό τους Μπουρούντι, Ρουάντα, Ναμίμπια και Καμερούν. «Υποκλίνομαι μπροστά στα θύματα της γερμανικής αποικιακής κυριαρχίας. Ως γερμανός πρόεδρος, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτά που οι Γερμανοί έκαναν στους προγόνους σας να υποφέρουν εδώ», δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την επίσκεψή του. Υπενθυμίζεται πως από το 1905 ως το 1907 τα γερμανικά αποικιακά στρατεύματα σκότωσαν από 200.000 ως 300.000 μέλη της φυλής των Μάι Μάι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, που αναφέρουν ότι κατέστρεψαν συστηματικά όλη την παραγωγή και τα αποθέματα τροφίμων. «Ντρέπομαι! Ντρέπομαι γι’ αυτά που οι γερμανοί αποικιακοί στρατιώτες έκαναν να υποστούν οι πρόγονοί σας», δήλωσε ενώπιον των απογόνων του Σονγκέα Εμπάνο, ηγέτη της τότε εξέγερσης.
ΝΑΡΓΚΙΣ ΜΟΧΑΜΑΝΤΙ
Το «κατηγορώ» μέσα από το κελί
Δριμύ «κατηγορώ» εις βάρος του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης αποτελεί η επιστολή της βραβευμένης με το Νομπέλ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, την οποία κατάφερε να βγάλει κρυφά από το κελί στο οποίο κρατείται από το 2021, μετά την πολλοστή σύλληψη και καταδίκη της. «Το υποχρεωτικό χιτζάμπ είναι η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης στην κοινωνία, έχοντας στόχο να διατηρήσει και να διαιωνίσει μια αυταρχική θρησκευτική διακυβέρνηση», αναφέρει το μήνυμα το οποίο διαβάστηκε από τη 17χρονη κόρη της, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία με την υπόλοιπη οικογένειά της. «Μια κυβέρνηση που εδώ και 45 χρόνια έχει θεσμοθετήσει τη στέρηση και τη φτώχεια στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση θεμελιωμένη στο ψέμα, την απάτη, την πονηριά και τον εκφοβισμό. Μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο με τις πολεμοχαρείς πολιτικές της», προσθέτει.
Comments are closed.