- Advertisement -

Προσωπεία

2

- Advertisement -

Ζόραν Μιλάνοβιτς

Η αιφνιδιαστική κίνηση

Πρόεδρος εναντίον πρωθυπουργού, σε μια μονομαχία κορυφής, θα κονταροχτυπηθούν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο Τετάρτη στην Κροατία. Ο αριστερός πρόεδρος της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς θα αντιμετωπίσει στην κάλπη τον συντηρητικό πρωθυπουργό, τον Αντρέι Πλένκοβιτς. Μέχρι το Μάρτιο η νίκη του Πλένκοβιτς και του κόμματός του, της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ), έμοιαζε εξασφαλισμένη, παρά τον μέτριο απολογισμό της διακυβέρνησης, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ένα ποσοστό πληθωρισμού από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, την παράτυπη μετανάστευση και την εκτεταμένη διαφθορά. Ωστόσο με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο αρχηγός του κράτους έγινε υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του σοσιαλδημοκρατικού SDP. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η υποψηφιότητα δεν είναι σύννομη και κάλεσε τον Μιλάνοβιτς να παραιτηθεί από την προεδρία πριν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο αυτός παρέμεινε στη θέση του. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για αλαζονική στάση και προσωπικές επιθέσεις στους αντιπάλους του.

Φερντινάντ Μάρκος

«Πόρτα» στην Ουάσιγκτον

«Η απάντηση είναι όχι». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος των Φιλιππινών Φερντινάντ Μάρκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε περισσότερες στρατιωτικές βάσεις, ενώ δήλωσε επίσης πως δεν θα παραδώσει τον προκάτοχό του, τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνες γύρω από τη φονική εκστρατεία καταστολής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο αρχιπέλαγος. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως οι Φιλιππίνες  «δεν σχεδιάζουν να ανοίξουν την πρόσβαση ούτε να εγκαταστήσουν περισσότερες βάσεις» στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών στην άμυνα. Πέρυσι η Μανίλα παραχώρησε στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις, επιπλέον των πέντε που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας (EDCA) του 2014. Με βάση αυτή, αμερικανικά στρατεύματα μπορούν να εναλλάσσονται και να αποθηκεύουν αμυντικό εξοπλισμό σε φιλιππινέζικες βάσεις.

Λιζ Τρας

Σκέπτεται τη μεγάλη επιστροφή

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία άφησε πίσω της την Ντάουνινγκ Στριτ το 2022, έπειτα από θητεία μόλις 49 ημερών, δεν αποκλείει τώρα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος αφού ο διάδοχός της, ο Ρίσι Σούνακ, δυσκολεύεται να ανεβάσει τα ποσοστά του εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Τις τελευταίες μέρες έχει έλθει ξανά στο προσκήνιο με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Δέκα μέρες για να σώσουμε τη Δύση». Είχε διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2022 τον Μπόρις Τζόνσον αλλά σύντομα αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν παρουσίασε σχέδιο προϋπολογισμού που πανικόβαλε τις αγορές. «Δεν είναι συνετό να αποκλείεις τίποτα στην πολιτική» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ραδιοφωνική συνέντευξή της σχετικά με την προοπτική να αναλάβει ξανά τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος. Ετσι κι αλλιώς στους κόλπους του έχει διαμορφώσει ένα κίνημα, τους λεγόμενους, «Λαϊκούς Συντηρητικούς», προωθώντας μια πιο δεξιά ατζέντα.

- Post Down -

Comments are closed.