- Advertisement -

Προσωπεία

1

- Advertisement -

Γκερτ Βίλντερς

«Κυβέρνηση πριν από τον Ιούλιο»

Μια νέα δεξιά κυβέρνηση στην Ολλανδία θα είναι λειτουργική πριν από το τέλος Ιουνίου, λέει ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, του οποίου το εθνικιστικό κόμμα που εξασφάλισε καθαρή νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου κατάφερε μόλις την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσει στη σύνθεση κυβερνητικού συνασπισμού με άλλα τρία συντηρητικά κόμματα. Ανοιχτό και ασαφές είναι ακόμη το ποιος θα ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης από τη στιγμή που ο Βίλντερς εγκατέλειψε την αξίωσή του πριν από μήνες, προκειμένου να φέρει τους υποψήφιους εταίρους του στο τραπέζι. Δεν έχει όμως βρει ποιον θα προτείνει, ενώ είχε μια πρώτη απόρριψη από τον πρώην υπουργό Εργασίας Ρόναλντ Πλάστερκ. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση» είπε ο Βίλντερς εκτιμώντας πως θα απαιτηθούν άλλες πέντε εβδομάδες για να σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο. Ο νέος πρωθυπουργός θα δεσμεύεται να τηρήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, στα οποία περιλαμβάνονται και προτάσεις που θα έφερναν την Ολλανδία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, στοχεύοντας σε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση και το περιβάλλον και περικοπή 1,6 δισ. ευρώ από τη συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό της Ενωσης.

Πόλα Βένελς

«Συγγνώμη που σας καταδικάσαμε»

Συγγνώμη ζήτησε η πρώην διευθύντρια των βρετανικών ταχυδρομείων Πόλα Βένελς για την άδικη καταδίκη εκατοντάδων διευθυντών ταχυδρομικών γραφείων, στο πλαίσιο σκανδάλου που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταθέτοντας στην επιτροπή που διεξάγει την έρευνα για το σκάνδαλο των εκατοντάδων άδικων διώξεων υπαλλήλων για κλοπή, εξαιτίας, όπως αποδείχθηκε, ελαττωματικού λογισμικού, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα και είπε ότι λυπάται για τους ταχυδρομικούς, τις οικογένειές τους και όσους υπέφεραν. Μάρτυρες σε προηγούμενα στάδια της έρευνας την είχαν κατηγορήσει ότι γνώριζε τις στρεβλώσεις και υπό την πίεση της κοινής γνώμης η Βένελς αναγκάστηκε να επιστρέψει το παράσημο που της είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2018. Μεταξύ 1999 και 2015 περισσότεροι από 1.000 διευθυντές ταχυδρομικών γραφείων καταδικάστηκαν αδίκως για κλοπή ή πλαστογράφηση λογαριασμών, υπολήψεις καταστράφηκαν, κάποιοι φυλακίστηκαν, άλλοι χρεοκόπησαν για να καλύψουν λογιστικά κενά που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Τέσσερις αυτοκτόνησαν και κάποιοι πέθαναν πριν αποκατασταθεί η υπόληψή τους.

Ντόναλντ Τουσκ

Τους συνέλαβαν για σαμποτάζ

Εννέα ύποπτοι ως μέλη ρωσικού δικτύου κατασκοπείας συνελήφθησαν στην Πολωνία για ενέργειες δολιοφθοράς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. «Πρόκειται για ουκρανούς, λευκορώσους και πολωνούς πολίτες» είπε ο Τουσκ, υποδηλώνοντας ότι κάποιοι μπορεί να έχουν στρατολογηθεί από κύκλους εγκληματιών. Κατηγορούνται για  «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού» και σύμφωνα με τον πολωνό πρωθυπουργό η δράση τους δεν αφορά μόνο την Πολωνία, αλλά και τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανώς τη Σουηδία, γι’ αυτό και, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής έρευνα. Προ ημερών ο Τουσκ ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας της Πολωνίας λόγω αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Μόσχας και τη διάθεση επιπλέον περίπου 20 εκατ. ευρώ στις πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

- Post Down -

Comments are closed.