- Advertisement -

Ποιοι αιματοκύλισαν ναούς και συναγωγή

8

- Advertisement -

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Νταγκεστάν, την κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία στη Νότια Ρωσία μετά τις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων εναντίον μιας συναγωγής, δύο ορθόδοξων εκκλησιών κι ενός φυλακίου της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά και στην πόλη Ντερμπέντ, που προκάλεσαν 20 νεκρούς. Στο αιματοκύλισμα κατά την εορτή της Πεντηκοστής, ένας ορθόδοξος ιερέας και συνολικά τέσσερις πολίτες βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων όπως και 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενώ σύμφωνα με τις Αρχές εξουδετερώθηκαν έξι ένοπλοι που ευθύνονταν για τις επιθέσεις. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους» σημείωσε ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Ουκρανία είχε εμπλοκή και μάλιστα με «βοήθεια από το εξωτερικό». Ευρύτερα, η επίθεση σε χριστιανικούς και εβραϊκούς τόπους λατρείας πυροδότησε φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίζει μια ανανεωμένη ισλαμιστική απειλή μόλις τρεις μήνες μετά τη φονική επίθεση στη Μόσχα.

Ο Μαγκομέντ Ομάροφ

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι διατύπωσε παρόμοιους ισχυρισμούς με τον Μελίκοφ, επισημαίνοντας πως οι επιθέσεις στο Νταγκεστάν και μια πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη «δεν μπορεί να είναι σύμπτωση». Οπως είπε «αυτά τα τραγικά γεγονότα είμαι βέβαιος ότι ενορχηστρώθηκαν από το εξωτερικό και έχουν στόχο να σπείρουν τον πανικό και να διχάσουν τον ρωσικό λαό». Αν κάθε επίθεση αποδίδεται στις «μηχανορραφίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, αυτή η ροζ ομίχλη θα μας οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα», προειδοποίησε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, κορυφαίος ρώσος εθνικιστής στην κατεχόμενη Ουκρανία.

Ενοπλοι με σκούρα ρούχα

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ενόπλους με σκούρα ρούχα να πυροβολούν κατά αστυνομικών αυτοκινήτων στη Μαχατσκαλά, προτού φτάσει στο σημείο μια συνοδεία οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα έπληξαν και τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κάτοικοι έτρεχαν μέσα στη νύχτα αναζητώντας ασφαλές σημείο να καλυφθούν ενώ πυροβολισμοί από αυτόματα συντάραζαν την πόλη πνίγοντάς την στους πυκνούς καπνούς. Στο Ντερμπέντ οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε  μια ορθόδοξη εκκλησία και μια συναγωγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν και 46 τραυματίες.

«Αυτή είναι μια ημέρα τραγωδίας για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο Σεργκέι Μελίκοφ, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τη συναγωγή και την εκκλησία που δέχθηκαν επίθεση στο Ντερμπέντ. Είπε ότι ξένες δυνάμεις συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίθεσης, αλλά δεν έδωσε και πάλι λεπτομέρειες. «Αυτή είναι μια προσπάθεια να διασπαστεί η ενότητά μας» τόνισε.

Στη σκιά των βουνών

Το Νταγκεστάν είναι μια κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου, όπου ένα μωσαϊκό εθνοτικών και γλωσσικών ομάδων ζουν στη σκιά των βουνών μεταξύ της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι επιθέσεις αναζωπύρωσαν ανησυχίες για το ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίζει ανανεωμένη ισλαμιστική απειλή. Εκατόν σαράντα πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη φονική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα πριν από περίπου τρεις μήνες. Τότε την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Οκτώβριο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, «ταραχοποιοί» που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες προκάλεσαν φθορές στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά όπου εισέβαλαν για να αναζητήσουν εβραίους επιβάτες σε μια πτήση που έφτανε από το Τελ Αβίβ.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα η Μόσχα επεκτάθηκε προς τον Καύκασο και κατόπιν νοτιότερα, στη λεγόμενη Υπερκαυκασία, κατακτώντας περιοχές που προηγουμένως ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στο Ιράν. Στις περιοχές αυτές, εκτός από τους Γεωργιανούς και τους Αρμένιους, που ήταν παλαιοί χριστιανικοί πληθυσμοί, η πλειονότητα των κατακτημένων λαών ήταν μουσουλμάνοι (Κιρκάσιοι, Τσετσένοι, Αζέροι, Αμπχάζιοι, φυλές του Νταγκεστάν κ.λπ.) με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές εξεγέρσεις και πόλεμοι με υψηλό φόρο αίματος.

- Post Down -

Comments are closed.