Πάτρα – Διαφωνία Μητροπολιτών για τον αγιασμό στα σπίτια

5

Διαφορετικές… απόψεις σε ότι αφορά στον εορτασμό των Θεοφανίων στην εποχή του κοροναϊού, έχουν οι Μητροπολίτες.

Κανονικά θα εορταστούν, σήμερα Πέμπτη, τα Άγια Θεοφάνια στην Πάτρα, αφού εν πολλοίς η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην περιοχή, δεν φαίνεται να επηρεάζει το τελετουργικό της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το pelop.gr, από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών δεν εξεδόθη κάποια ανακοίνωση, οπότε ο εορτασμός θα γίνει κανονικά, με βάση, φυσικά, τα τελευταία υγειονομικά μέτρα προστασίας, που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία και έχει υιοθετήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως χρήση μασκών κ.λπ.

Όμως, το γεγονός ότι προέκυψαν όλο και περισσότερα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα για την Αχαΐα, ο Αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί μεν κανονικά, αν και με περιορισμούς για την προστασία των πολιτών, ωστόσο χθες -παραμονή των Θεοφανίων- δεν έγινε Αγιασμός στα σπίτια, λόγω των μέτρων.

Η εντολή που δόθηκε από τη Μητρόπολη προς τους εφημέριους των Ενορικών είναι όχι Αγιασμός κατ΄ οίκον, αλλά μόνο στους ναούς, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος, δεν θα επαναληφθεί ο περυσινός τραγέλαφος με την επιβολή προστίμων σε ιερείς που τέλεσαν τον Αγιασμό. παρά το απαγορευτικό της κυβέρνησης, ενώ στην Πάτρα ο Αγιασμός τελέστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο να τελεί, συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη – προϊστάμενο μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελίστριας π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα των φεριμπότ, στο Ρίο.

Ιερώνυμος – Αγιασμός ιερέων στα σπίτια με μάσκες

Βήμα πίσω δεν κάνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, από την αρχική του φιλοσοφία να τηρούνται απαρέγκλιτα, σε κλήρο και λαό, όλα τα μέτρα προστασίας που έχει καθορίσει η Πολιτεία και έχει αποδεχθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η μέρα των Θεοφανίων είναι άλλωστε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ιεράρχη, αφού πέρσι η απόφασή του να κάνει κανονικά την Τελετή Αγιασμού του Τιμίου Σταυρού στο παλιό λιμάνι Αιγίου, παρά το απαγορευτικό του κράτους, τον έφερε αντιμέτωπο με το νόμο και την επίδοση χρηματικού προστίμου, το οποίο και κατέβαλαν, υποστηρικτικά, φίλοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Φέτος, όμως, τίποτα δεν σταματά τον ποιμενάρχη, αφού πέραν της Θείας Λειτουργίας στην οποία σήμερα (9.30 π.μ.) θα χοροστατήσει στον μητροπολιτικό ναό της Φανερωμένης, δεν περιορίζει τους κληρικούς της Ι.Μ. από την εκκλησιαστική πράξη, για αγιασμό των κατοίκων σε πόλεις και χωριά.

Σε αντίθεση με τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, που απαγόρευσε στους ιερείς να κάνουν κατ’ οίκον αγιασμό παρά μόνο μαζικό στις εκκλησίες, ο κ. Ιερώνυμος δεν βρίσκει λόγο για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» δήλωσε: «Εγώ δεν έχω δώσει τέτοια εντολή. Δεν μου έχει πει κανένας ιερέας μου ότι φοβάται να πάει στα σπίτια, μην κολλήσει κορονοϊό. Η εντολή μου στους εφημέριους των ενοριών είναι να μπαίνουν στις οικίες των πιστών με μάσκες όλοι. Έχουμε υπακούσει εξαρχής στα μέτρα. Ο λαός έχει συνετιστεί. Στους ναούς μας, στο μειωμένο εκκλησίασμα, δεν πάνε πλέον άνθρωποι ασθενείς, για την προστασία τους».

Ο Δήμος Αιγιάλειας ανακοίνωσε πάντως πως θα τελεστεί κανονικά η Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων και στις 11.40 π.μ. κλήρος, αιρετοί, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, θα μεταβούν στην παραλιακή οδό Ζωοδόχος Πηγή (Τουριστικό) και με ιερά πομπή -μαζί με τη Φιλαρμονική- θα κατευθυνθούν στο παλιό λιμάνι, τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της πανδημίας.

Comments are closed.