- Advertisement -

Πάρτε τα βουνά και νιώστε πιο καλά!

11

- Advertisement -

«Μη διαλέξεις έναν δρόμο χωρίς εμπόδια», λένε, «γιατί πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά». Κάτι τέτοιο ισχύει και για το τρέξιμο. Εχουμε συνηθίσει να τρέχουμε στον διάδρομο του γυμναστηρίου, σε γήπεδα ή στάδια, σε επίπεδους πλακόστρωτους πεζόδρομους ή στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της γειτονιάς. Ωστόσο, οι καλύτερες διαδρομές κρύβονται σε δάση, λόφους ή βουνά, σε ανώμαλο ή χωμάτινο έδαφος, σε ανηφόρες και κατηφόρες – ανάμεσα σε δέντρα και καταπράσινα τοπία, μακριά από τη μονοτονία και τη φασαρία της πόλης.

Trail running σημαίνει να αφήνεις το άγχος της καθημερινότητας έστω και για μια 30λεπτη απόδραση σε ένα τοπικό μονοπάτι, να το εξερευνάς και ταυτόχρονα να ξεπερνάς τα σωματικά σου όρια. Είναι μια ενσυνείδητη εμπειρία, μια ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τη φύση, να ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου και να «ξεκλειδώσεις» νέες ικανότητες.

Κάθε διαδρομή είναι διαφορετική

Βαρεθήκατε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια; Ο «καλός δρομέας» ξέρει… κι άλλο μονοπάτι! Κάθε trail run είναι μια εντελώς μοναδική εμπειρία, επειδή κάθε trail είναι διαφορετικό. Πρέπει να είστε παρόντες στη στιγμή (για να μην πέσετε!), καθώς το μονοπάτι αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα εμπόδια – ρίζες δέντρων, βράχια, απότομες αναβάσεις και γρήγορες καταβάσεις – απαιτεί πλήρη προσήλωση.

Μέσα από τη συγκέντρωση της προσοχής στην αναπνοή και τις αισθήσεις του σώματος, σταδιακά η ένταση μαλακώνει, η αναπνοή ηρεμεί, η καρδιά βρίσκει τον ρυθμό της, ο νους «αδειάζει» και όλα επιστρέφουν σε μία κατάσταση σωματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Ανασκόπηση μελετών σχετικά με την ιαπωνική πρακτική «shrinrin-yoku» ή «λούσιμο στο δάσος» έδειξε ότι όσοι επισκέπτονταν τακτικά πράσινα περιβάλλοντα είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε εσωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, η θέα στο τέλος του μονοπατιού θα σας ανταμείψει, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ επιβεβαιώνουν ότι το να απολαμβάνουμε την ανατολή του ηλίου ή το ηλιοβασίλεμα και γενικότερα τη φυσική ομορφιά, ανανεώνει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας.

Κάθε προπόνηση είναι διαφορετική

Αν τρέχετε καθημερινά, προσπαθήστε να μην το κάνετε με τον ίδιο τρόπο. Ο μεταβολισμός σας έχει «μνήμη» και αν τον συνηθίσετε σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, τότε κάθε φορά για την ίδια απόσταση θα καίει λιγότερες θερμίδες.

Για να κάνετε την προπόνησή σας ακόμα πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική, βάλτε ποικιλία για να κρατήσετε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση και διαλέξτε ένα περιβάλλον που συμπληρώνει το πρόγραμμα ασκήσεων που ακολουθείτε.

Στη σκληρή επιφάνεια του δρόμου κάθε πάτημα του ποδιού είναι πανομοιότυπο, ενώ στο ανώμαλο έδαφος η πρόσκρουση είναι πάντοτε διαφορετική. Η χωμάτινη επιφάνεια πλεονεκτεί έναντι του τσιμέντου και της ασφάλτου, ως προς την απορρόφηση των κραδασμών. Τα ορεινά μονοπάτια, που είναι πιο μαλακά από το πεζοδρόμιο, είναι ιδανικά για τις αρθρώσεις.

Ταυτόχρονα, οι εναλλαγές στην κλίση του εδάφους επιτρέπουν στον δρομέα να γυμνάζεται πολύπλευρα και βάζουν παράγοντες στο παιχνίδι, όπως η αναερόβια ικανότητα, το buffering capacity (η ικανότητα των μυών να εξουδετερώνουν το οξύ που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης, καθυστερώντας την εμφάνιση της κόπωσης) και η μυϊκή ισχύς.

H ανάβαση βελτιώνει, επίσης, τη VO2 max (μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου), την καρδιοαναπνευστική αντοχή (η ικανότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και των αγγείων να υποστηρίζουν την άσκηση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα), τη δύναμη και την ταχύτητά σας.

- Post Down -

Comments are closed.