- Advertisement -
![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_1515266309-300x200.jpg)
Καθώς το δρομικό καλαντάρι χαλαρώνει μεταξύ των φθινοπωρινών αγώνων και των ανοιξιάτικων μαραθωνίων, πολλοί δρομείς αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εξισορρόπησης του ελεύθερου χρόνου με την προετοιμασία. Ο χειμωνιάτικος καιρός, σε συνδυασμό με την περίοδο των Χριστουγέννων, καθιστά δελεαστικό το να παρατείνει κανείς τον καλά κερδισμένο ελεύθερο χρόνο του. Αλλά πόσο πραγματικά πρέπει να διαρκέσει το διάλειμμα από το τρέξιμο και πότε θα πρέπει να σκεφτείτε να το παρατείνετε;
Πόσον καιρό πρέπει να διαρκεί;
Αν ρωτούσε κάποιος όλους τους δρομείς πόσο διάλειμμα από τα τρεξίματα κάνουν, οι απαντήσεις τους θα κυμαίνονταν μεταξύ δύο εβδομάδων, ενός μήνα – ή ακόμη και ολόκληρου του χειμώνα. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσον καιρό θα πρέπει να διαρκεί η αποχή σας από τις προπονήσεις, καθώς εξαρτάται πραγματικά από το άτομο και από το πόσον καιρό χρειάζεται για να επαναφορτίσει το σώμα και το μυαλό του έπειτα από μία μακράς διαρκείας προπονητική προετοιμασία και έναν αγώνα.
Το να ακούτε το σώμα και το μυαλό σας είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό της διάρκειας του διαλείμματός σας από τις προπονήσεις. Ορισμένοι κόουτς, αναφέρει το περιοδικό «Canadian Running», υποστηρίζουν ότι η ψυχολογική αποκατάσταση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική αποκατάσταση – και αν το μυαλό χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να ξαναβρεί τη χαρά της προπόνησης, η παράταση του διαλείμματος θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε με ανανεωμένη προοπτική.
Αν ύστερα από την επιστροφή από ένα μικρό διάλειμμα εξακολουθείτε να νιώθετε ότι δεν βρίσκεστε σε φόρμα, αφήστε τις προπονήσεις για λίγο ακόμη. Αν, πάλι, τα εκτεταμένα διαλείμματα βοηθούν στη βελτίωση της απόδοσής σας και στην τόνωση των κινήτρων σας, αξίζει σίγουρα να προσθέσετε μία ή δύο εβδομάδες.
Πότε πρέπει να παρατείνεται;
Από σωματικής πλευράς, ο σκοπός ενός διαλείμματος είναι να επιτρέψετε στο σώμα σας να αποθεραπευτεί από το άγχος, τον πόνο και την κούραση μηνών. Αν τρέξατε μόλις έναν μαραθώνιο, θα απαιτήσει μεγαλύτερους χρόνους αποκατάστασης από ό,τι αν τρέξατε μικρότερους αγώνες, όπως π.χ. έναν ημί ή ένα δεκάρι (για τα πεντάρια δεν το συζητάμε καν, δεν χρειάζεστε διάλειμμα!). Ο παρατεταμένος πόνος ή η κόπωση από μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί να υποδεικνύει πρόσθετο χρόνο αποκατάστασης, ειδικά αν επιμένει πέραν των δύο εβδομάδων μετά τον αγώνα.
Η βιαστική επιστροφή πολύ σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή αποκατάσταση, η οποία αποτελεί κύρια αιτία τραυματισμών – κάτι που θέλετε να αποφύγετε για να αποφύγετε περαιτέρω αναποδιές. Εάν στοχεύετε σε έναν ανοιξιάτικο αγώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χρόνο για να χτίσετε σταδιακά τη φυσική σας κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας ανοιξιάτικος μαραθώνιος απαιτεί συνήθως 12-16 εβδομάδες προετοιμασίας μετά τη διακοπή – για τους ελληνικούς μαραθωνίους της άνοιξης ήδη πρέπει να μπαίνετε σε mood προετοιμασίας. Αν ο επόμενος μεγάλος αγώνας σας απέχει πέντε ή έξι μήνες, αυτό σας δίνει την ευελιξία να παρατείνετε την ανάπαυσή σας και να μπείτε στο χτίσιμο της προπόνησης με υγιές σώμα και καθαρό μυαλό.
Τρέχω Tips
Μπείτε ξανά στο τρέξιμο σιγά σιγά
Η απόφαση να τερματίσετε ή να παρατείνετε το διάλειμμά σας είναι ατομική, αλλά όταν αποφασίσετε να επιστρέψετε στην προπόνηση, ξεκινήστε αργά. Επαναφέρετε σταδιακά το τρέξιμο στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και αποφύγετε να επιστρέψετε με άλματα σε έντονες προπονήσεις τις πρώτες εβδομάδες. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και θα εξασφαλίσει μια ομαλότερη μετάβαση πίσω στην προπόνηση.
Comments are closed.