- Advertisement -

Οι ΗΠΑ έτοιμες για νέο πυρηνικό όπλο – Θα έχει 24 φορές μεγαλύτερη ισχύ από αυτό στη Χιροσίμα

34

- Advertisement -

Τα σχέδια για μια νέα πυρηνική βόμβα 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη που έριξαν στη Χιροσίμα το 1945 έκαναν γνωστό οι ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο γεγονός συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου η Κίνα είπε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές σε πάνω από 1.000 μέχρι το 2030.

Η νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13 που προτείνουν οι ΗΠΑ θα ρίχνεται από αεροσκάφη όπως το βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider αξίας 692 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής

Να σημειωθεί ότι οι βόμβες βαρύτητας είναι μη καθοδηγούμενες, αλλά η νέα θα έχει ένα εξάρτημα ουράς που θα βοηθά στη στόχευση και θα την κάνει πιο ακριβή.

Βέβαια το συγκεκριμένο νέο όπλο πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά συνάντησε άμεσα σημάδια έγκρισης από τα Ρεπουμπλικανικά γεράκια, όπως αναφέρει η dailymail.

Το Πεντάγωνο ανέφερε χαρακτηριστικά…  «Το B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων, παρέχοντας στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές κατά ορισμένων δυσκολότερων και στρατιωτικών στόχων μεγάλης έκτασης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Τζον Πλάμπ δεν ανέφερε την Κίνα ή τη Ρωσία συζητώντας για το νέο όπλο. Ανέφερε ωστόσο: «Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να αναπτύσσουν τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, αν χρειαστεί, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας».

Πρόσθεσε επίσης: «Το B61-13 αντιπροσωπεύει ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας. Μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία».

Να επισημανθεί ότι αυτό το όπλο είναι η τελευταία επανάληψη της βόμβας βαρύτητας B61, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο.

24 φορές μεγαλύτερη ισχύ από την βόμβα στη Χιροσίμα

Θα έχει μέγιστη ισχύ 360 κιλοτόνων – 24 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ των περίπου 15 κιλοτόνων της βόμβας που έπεσε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Από την άλλη η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα είχε απόδοση περίπου 25 κιλοτόνων.

Ο Χάνς Κρίστενσεν και ο Ματ Κόρντα, από το Πρόγραμμα Πυρηνικών Πληροφοριών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσαν ότι ο αριθμός των στόχων που θα χρειάζονταν μια τέτοια βόμβα βαρύτητας υψηλής απόδοσης είναι περιορισμένος. Ως εκ τούτου, ήταν πιθανό να κατασκευαστούν μόνο περίπου 50 τέτοια όπλα.

Οι ίδιοι έγραψαν: «Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο B61-13 δεν καθοδηγείται από νέες εξελίξεις σε αντίπαλες χώρες ή από μια νέα στρατιωτική απαίτηση στόχευσης, η αύξηση της ακρίβειας μιας βόμβας υψηλής απόδοσης έχει προφανώς επιπτώσεις στη στόχευση».

«Η έκρηξη του όπλου πιο κοντά στο στόχο θα αυξήσει την πιθανότητα να καταστραφεί ο στόχος και υποθετικά θα μπορούσε να καταστρέψει μια πολύ δύσκολη εγκατάσταση».

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έκανε καμιά αναφορά για το κόστος του έργου.

The post Οι ΗΠΑ έτοιμες για νέο πυρηνικό όπλο – Θα έχει 24 φορές μεγαλύτερη ισχύ από αυτό στη Χιροσίμα appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.

- Post Down -

Comments are closed.