Ξανά στα 50.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα – Φόβοι για νέο αρνητικό ρεκόρ

11

Ξανά-στα-50.000-κρούσματα-κορωνοϊού-σήμερα-–-Φόβοι-για-νέο-αρνητικό-ρεκόρ

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα (05.01.2022) αναμένεται να αγγίξουν ή να ξεπεράσουν το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ. Αυτό είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Χθες καταγράφηκαν 50.126 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον, που διαδίδεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες. Η εκτίμηση είναι πως οι μολύνσεις και σήμερα θα είναι κοντά σε αυτό το νούμερο, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Από την πρωινή εικόνα που είδα στην καταμέτρηση που υπάρχει από τον ΕΟΔΥ, πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, ίσως λίγο περισσότερα ή λίγο λιγότερα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης σύμφωνα με το newsit.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι άμεσα θα ανακοινωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει επτάμηνη διάρκεια για όλους τους πολίτες 18 και άνω που έχουν κάνει δυο δόσεις εμβολίου (ή μια με το Johnson & Johnson) και άρα μετά το διάστημα αυτό θα πρέπει να κάνουν και την αναμνηστική δόση. Όσοι δεν κάνουν τρίτη (ή δεύτερη με J&J) δόση εμβολίου, δεν θα έχουν πιστοποιητικό, θα χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίστοι. Η απόφαση, είπε ο Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινωθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (που ήδη παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση) και στις διασωληνώσεις, οι οποίοι και θα κρίνουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων, όπως η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Τα σχολεία και η μετάλλαξη Όμικρον

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 20 Δεκεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος εξαιτίας της. Και στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε.

Εξήγησε ότι τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί rapid, γίνονται στις δημόσιες δομές και επειδή μπορεί να υπάρχει αναμονή, «είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Όμικρον, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις.

The post Ξανά στα 50.000 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα – Φόβοι για νέο αρνητικό ρεκόρ appeared first on Karvasaras – Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Comments are closed.