- Advertisement -

Μυστήριο με την απόλυση του Σαμ Αλτμαν

5

- Advertisement -

Θρίλερ είχε ξεσπάσει με τον συνιδρυτή και – πρώην, μετά την αποπομπή του – επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν, ο οποίος φερόταν ότι συζητούσε την επιστροφή του στην εταιρεία παρά την απόλυσή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μία μέρα αφότου το ΔΣ τον απέλυσε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που εξέπληξε τον κόσμο της τεχνολογίας, ο Αλτμαν μιλούσε με στελέχη της OpenAI για τη βελτίωση της δομής διακυβέρνησης της εν λόγω εταιρείας, αλλά και με ορισμένους βασικούς ερευνητές της OpenAI και άλλα πιστά στελέχη σε αυτόν για πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανέφεραν πηγές του Reuters.

Πιθανότητες επιστροφής

Οι πιθανότητες επιστροφής στην OpenAI ή νέας αρχής αλλού για τον Αλτμαν, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως το βασικό παγκόσμιο πρόσωπο της αποκαλούμενης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, παρέμεναν ανοικτές ανέφεραν – μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – πηγές του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η αποπομπή του Αλτμαν οφείλεται σε έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας του με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και όχι σε κάποια παρατυπία ή άλλον λόγο, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας σε εσωτερικό υπόμνημά της, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Οι επενδυτές στην OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου υποστηρικτή της, της Microsoft, η οποία κατέχει ποσοστό 49%, συζητούσαν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, φοβούμενοι μια μαζική έξοδο ταλέντων χωρίς τον Αλτμαν, ανέφεραν άλλες πηγές.

Η επενδυτική Khosla Ventures, από τους πρώτους υποστηρικτές της OpenAI, ήθελε να δει τον Αλτμαν να επιστρέφει στην OpenAI και δήλωνε ότι «θα τον στηρίξει σε ό,τι κάνει στη συνέχεια», όπως είπε ο ιδρυτής της Vinod Khosla στο X (πρώην Twitter).

Νυν και πρώην υπάλληλοι φέρονταν να είναι πολύ απογοητευμένοι από την απόλυση του Αλτμαν και ανησυχούσαν για το πώς μια επερχόμενη πώληση νέων μετοχών αξίας 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ξαφνική αυτή αναταραχή.

Η OpenAI που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, τον Αλτμαν και άλλους επενδυτές, κυκλοφόρησε το ChatGPT στις 30 Νοεμβρίου πέρυσι, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση για την τεχνολογία AI που γρήγορα έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού στον κόσμο. Η κίνηση αυτή δημιούργησε κύμα ανάλογων επενδύσεων σε όλους τους κλάδους για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώην πρόεδρος της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την OpenAI λόγω της απόλυσης του Αλτμαν, αναμενόταν να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια του τελευταίου σύμφωνα με άλλες πηγές.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία

Κανόνες εποπτείας

για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα πρέπει να εποπτευθεί η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με κοινό έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τρεις κυβερνήσεις υποστηρίζουν δεσμεύσεις που είναι εθελοντικές, αλλά δεσμευτικές για μικρούς και μεγάλους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση που τις υπογράφουν, όπως αναφέρεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα το πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα όλο το μπλοκ.

- Post Down -

Comments are closed.