- Advertisement -

Κραυγή για την ανάγκη της αγάπης

3

- Advertisement -

«Javelin»,

Sufjan Stevens

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα ήταν η ποπ αν δεν υπήρχαν τα τραγούδια αγάπης. Αλλωστε τα τελευταία αποτελούν το αγαπημένο θέμα των περισσότερων τραγουδοποιών εδώ και αιώνες. Το δέκατο άλμπουμ του Sufjan Stevens του 2023, «Javelin», μπορεί να είναι συλλογή τραγουδιών που μιλούν για την αγάπη, αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο, σαν να μην έχουμε ξανακούσει ποτέ κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Οι στίχοι των τραγουδιών εξετάζουν σε βάθος την πολυπλοκότητα της αγάπης, τόσο στην ανθρώπινη όσο και στη θεϊκή της μορφή.

Πνευματικά θέματα έχουν παρουσιαστεί συχνά στα κομμάτια του αμερικανού τραγουδιστή, τραγουδοποιού και πολυοργανίστα από το 2003 με το «Greetings from Michigan: The Great Lake State». Στο «Javelin», τραγουδά για την ανάγκη της αγάπης «Θα με αγαπήσει ποτέ κανείς;/Για καλούς λόγους». Κραυγή στοργής, επιζητώντας την αγάπη. Μιλάει για την ανάγκη για αγάπη που είναι τόσο απαραίτητη για την ύπαρξή μας όσο το φαγητό και το νερό. Οπως κάνει συχνά στα έργα του, έπαιξε μόνος του όλα τα όργανα σε αυτά τα δέκα τραγούδια και η ακρόαση αυτής της εργασίας δείχνει πόσο ο καλλιτέχνης έχει εξελιχθεί σε αυτές τις δύο δεκαετίες. Εχει μάθει να χρησιμοποιεί τη μουσική του με ευκινησία που είναι από τη μία δυναμική χωρίς να αποφεύγει και στοιχεία νατουραλισμού. Η μουσική συνδυάζεται με τους στίχους, ώστε το καθένα να ενισχύει το άλλο, ενώ η παραγωγή είναι διακριτική στα εφέ της, αλλά εξαιρετική ως προς το πώς ενισχύει τη συναισθηματική ενέργεια στη μουσική. Το «Javelin» κλείνει με μια διασκευή στο «There’s a World» του Neil Young και ο Stevens έχει διασκευάσει το τραγούδι τόσο επιτυχημένα που είναι δύσκολο στην αρχή να πεις ότι δεν το έγραψε ο ίδιος.

Εκ κατακλείδι πρόκειται για άλμπουμ που μιλά για την ανάγκη να σε αγαπούν, την αγάπη και τη φιλία, και ο δημιουργός αποδεικνύει ότι μπορεί να γράψει για τα παραπάνω χωρίς να υποτιμά ή να ελαχιστοποιεί τη σημασία κανενός. Το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον εκλιπόντα σύντροφό του, Εβανς Ρίτσαρντσον, ενώ η κυκλοφορία του άλμπουμ συνοδεύεται από βιβλίο 48 σελίδων «ευφάνταστης εικαστικής» τέχνης και 10 σύντομα δοκίμια που συνδέονται με τα τραγούδια. Ενδεχομένως, η καλύτερη / ποιοτικότερη έως τώρα ποπ – ροκ εργασία του 2023.

«Falling or Flying»,

Jorja Smith

Κατά τη διάρκεια του 2021, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το ενδιάμεσο «Be Right Back» EP, η Jorja Smith επέστρεψε στη γενέτειρά της Walsall (βιομηχανική πόλη στα δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας) αφού διαπίστωσε ότι το Λονδίνο – όπου είχε μετακομίσει για να εδραιώσει την καριέρα της – δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για αυτήν. Η επιστροφή της επέτρεψε να ζήσει σε διαφορετικούς ρυθμούς, σε ένα οικείο περιβάλλον, αιτία ικανή ώστε να την οδηγήσει στη νέα της εργασία, μετά το «Lost & Found» του 2018. Το ντεμπούτο της για βραβείο Mercury άλμπουμ. Η απομάκρυνσή της από τα φώτα της δημοσιότητας έχουν ως αποτέλεσμα την εξέλιξή της. Σε σύγκριση με το ντεμπούτο της, τα τραγούδια είναι λίγο πιο σφιχτά στη δομή, επικοινωνούν περισσότερο και αναπηδούν από στυλ σε στυλ με κυρίαρχο στοιχείο την εσωστρεφή R&B. Η πιο μακρινή απόκλιση είναι το «Go Go Go Go», ένα βαρετό ελαφρύ ποπ – πανκ. Τα τραγούδια της μίνιμαλ, με απογυμνωμένα riff και πονεμένα φωνητικά ενώ η ίδια είναι στοχαστική με περιθώρια να εξελίξει και άλλο τον ήχο της.

- Post Down -

Comments are closed.