- Advertisement -
Τα κεραμικά της ξεχωρίζουν και εύκολα ταυτοποιούνται, ακόμη και όταν τα μοτίβα αλλάζουν. Λουλούδια, ρόδια, λεμόνια μπλεγμένα σε οργιαστικές, πλατιές συνθέσεις, ζωηρόχρωμες και αφαιρετικές σαν ακουαρέλες, φεγγίζουν πάνω στον πηλό σαν να πέφτει πάνω τους προβολέας. Άλλοτε, τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε σημαίες ελληνικές ή σε μια προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου – πιάτα που ζωγράφισε ειδικά για την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. «Η Ελλάδα στο πιάτο», της είχε πει τότε ο ζωγράφος και φίλος της Χρήστος Μποκόρος.
Άλλοτε, πάλι, η δουλειά της εμπνέεται από συγκεκριμένες εκθέσεις του μουσείου Μπενακη και τα κεραμικά της βάφονται στα χρώματα ζωγράφων, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ή μεταμορφώνονται σε φορέματα, όπως αυτά που έφτιαξε με βάση τα εμβληματικά κοστούμια του ενδυματολόγου και σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου. Παλιότερα, συνεργαζόταν επίσης με το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι (Τζαμί Τζισδαράκη), φτιάχνοντας ιδιαίτερα αντικείμενα εμπνευσμένα από τη συλλογή του. Σε κάθε συνεργασία της, δοκιμάζει κάτι διαφορετικα και γι’ αυτό τα κεραμικά της μοιάζουν συχνά να προέρχονται από διαφορετικό εργαστήριο. Διαθέτει έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων και εμπειρίας και είναι εξαιρετικά εφευρετική. Πολλά από τα εργαλεία της τα φτιάχνει η ίδια. Κουρεύει τα πινέλα της, ψαλιδίζει σφουγγάρια για να μοιάζουν με φύλλα δέντρου και τα χρησιμοποιεί σαν σφραγίδες, χρησιμοποιεί πρες πουρέ για να δημιουργήσει κεραμικά κρόσια, μέχρι που έχει μετατρέψει το εργαλείο για το… κλύσμα σε «πουάρ», το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κεραμίστες για να κάνουν ανάγλυφα σχέδια. «Πρέπει να ξέρεις τι αποτύπωμα αφήνει κάθε πινέλο, κάθε εργαλείο», λέει. Είναι 72 ετών και ασχολείται με την κεραμική εδώ και 43 χρόνια.
The post Η ηλιόλουστη κεραμική της Ελένης Κανελλοπούλου, στη Gallery Alma appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.
Comments are closed.