- Advertisement -

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Ερώτηση για ελλείψεις πυροσβεστών και αντιπυρικό σχεδιασμό σε Ελλάδα και ΕΕ

6

- Advertisement -

Τις «τραγικές ελλείψεις» σε πυροσβέστες, καθώς και την «ανυπαρξία αντιπυρικού σχεδιασμού πρόληψης» στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη της ΕΕ, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που υπέβαλαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι πυρκαγιές στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με δεκάδες νεκρούς, τραγικός είναι ο απολογισμός και στην Ελλάδα.

«Ύστερα από τις τραγωδίες στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Νέα Αγχιάλο, η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις και σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα. Στη δε Αττική, στις φλόγες βρέθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, όπως και η Χασιά, η Φυλή, ο Ασπρόπυργος. Με αδικοχαμένους νεκρούς, ανάμεσά τους και δεκάδες ξεριζωμένους στον Έβρο που βρήκαν φρικιαστικό θάνατο στο δάσος της Δαδιάς, αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αυξάνονται οι φωτιές, μειώνονται οι πυροσβέστες

Επισημαίνουν πως οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους, επίσης, ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιβάλλον και λαϊκές περιουσίες σε Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Εύβοια και αλλού, ενώ «βγαίνουν στο φως συνεχώς στοιχεία που καταδεικνύουν τις τραγικές ελλείψεις στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και μαρτυρούν την παντελή έλλειψη πρόληψης και αντιπυρικού σχεδιασμού».

Αναδεικνύουν, μάλιστα, πως είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat στις αρχές Αυγούστου, που δείχνουν ότι «από το 2021 στο 2022 οι επαγγελματίες πυροσβέστες σε όλη την ΕΕ μειώθηκαν κατά 2.800» (υπήρχαν 359.780 επαγγελματίες πυροσβέστες το 2022, αποτελώντας το 0,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ).

Μάλιστα, προσθέτουν, χώρες σαν τη Γαλλία και την Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τεράστια προβλήματα με τις πυρκαγιές, «έκαναν και τις μεγαλύτερες περικοπές πυροσβεστών, με την πρώτη να έχει μείωση κατά 5.446 και τη δεύτερη κατά 2.907 άτομα μόνο μέσα σε έναν χρόνο».

«Η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ»

Οι ειρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως «αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, που επίσης βιώνουν την χρόνια υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Σωμάτων τους», με την Ιταλία να έχει έλλειψη άνω των 2.000 πυροσβεστών και την Ελλάδα 4.500.

«Ο δε ευρωενωσιακός μηχανισμός ανακύκλωσης των ελάχιστων πυροσβεστικών δυνάμεων, μέσων και υποδομών ονόματι RESC-EU(Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας) ενεργοποιείται τις πλείστες φορές ‘κατόπιν εορτής’, ή όταν έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, διαιωνίζοντας μάλιστα τις τραγικές ελλείψεις», υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ, «οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τα εξοντωτικά ωράρια, την επικίνδυνη παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας».

Και υπογραμμίζουν: «Το ότι η πρόληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις αστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ φαίνεται και από το γεγονός ότι για το έτος 2022 ο μέσος όρος των δαπανών των κρατών-μελών για τις υπηρεσίες πυροπροστασίας είναι μόλις στο 0,5%, ποσοστό μάλιστα σταθερό εδώ και πάνω από μία εικοσαετία.

«Επιλεκτικά ανίκανοι οι κρατικοί μηχανισμοί»

»Είναι φανερό ότι οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν ένα επαναλαμβανόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για το οποίο η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις φέρουν τεράστια ευθύνη, αφού ό,τι αφορά στην προστασία των λαών είναι σταθερά ‘μη επιλέξιμο’ με βάση την αντιδραστική αντίληψη ‘κόστους-οφέλους’.

»Πίσω από την επίκληση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και τη λογική της ατομικής ευθύνης, που μάλιστα εξαντλείται στις εκκλήσεις ‘όπου φύγει-φύγει’ του 112, κυβέρνηση και  ΕΕ επιχειρούν να κρύψουν τις μεγάλες  ευθύνες τους.

»Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι επιλεκτικά ανίκανοι, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, που οφείλονται στην εμπορευματοποίηση της γης, και τα επιχειρηματικά σχέδια στα δάση, κι απειλούν τη ζωή των λαών και το περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η φωτιά κατακαίει ανεξέλεγκτες χωματερές και βιομηχανίες, με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος να καραδοκεί.

»Αντίθετα, το αστικό κράτος είναι απόλυτα ικανό να καταστέλλει λαϊκές κινητοποιήσεις ή να δίνει φαστ τρακ άδειες, παρακάμπτοντας ακόμα και στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς κανόνες για να κάνουν τα μονοπώλια τις δήθεν πράσινες επενδύσεις τους», καταλήγουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Τα ερωτήματα του ΚΚΕ προς την Κομισιόν

Με βάση τα παραπάνω, υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στο γεγονός ότι παρότι συνιστά απαίτηση ζωής και θανάτου το ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και πυρόσβεσης με ενίσχυση της πυροσβεστικής, η πολιτική της ΕΕ ‘κόστους-οφέλους’, και ανακύκλωσης πυροσβεστικών δυνάμεων – υποδομών από χώρα σε χώρα μέσω του Resc-EU επιταχύνει τις δραματικές περικοπές στους ήδη ελάχιστους πυροσβέστες, τα μέσα και τις υποδομές κατάσβεσης με εγκληματικές συνέπειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

– Στην κατεπείγουσα ανάγκη να αποζημιωθούν από το λεγόμενο ‘Ταμείο Αλληλεγγύης’ παρακάμπτοντας τους απαράδεκτους περιορισμούς που αυτό επιβάλλει, προκειμένου να ανακουφιστούν τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροεπαγγελματίες, όπως κι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές;».

- Post Down -

Comments are closed.