- Advertisement -

Διάσταση Αθήνας – Λευκωσίας για την «έκθεση Μπακογιάννη»

6

- Advertisement -

Διαφοροποίηση στη στάση ελληνικής και κυπριακής αντιπροσωπείας απέναντι στο αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατέγραψε η ψηφοφορία της Τρίτης στο Στρασβούργο, κατά την οποία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές) την «έκθεση Μπακογιάννη», σύμφωνα με την οποία το Κόσοβο εμφανίζεται να πληροί τις απαραίτητες προς ένταξη προϋποθέσεις. Από την ελληνική αντιπροσωπεία, θετικά ψήφισαν οι 4 βουλευτές της ΝΔ, αρνητικά ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη στη θέση της ασθενούς Λιάνας Κανέλλη η οποία είχε ζητήσει να αντικατασταθεί μόνο από μέλος που θα καταψήφιζε όπως η ίδια, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου απείχαν από τη διαδικασία. Από την κυπριακή αντιπροσωπεία, και οι δύο βουλευτές, Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ) και Χριστιάνα Ερωτόκριτου (ΔΗΚΟ) καταψήφισαν, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κυπριακού ΥΠΕΞ, Θεόδωρο Γκότση, να σημειώνει πως η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικές της θέσεις, «πλήρως προσηλωμένη στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία τονίζουν πως, έναντι του Κοσόβου, στην Κύπρο, υπάρχει διακοινοβουλευτική συναίνεση, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η κάθε αντιπροσωπεία τοποθετείται με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα». Η Κύπρος, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ, «δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου. Για «σοβαρή, αρνητική εξέλιξη» κάνουν λόγο κυπριακά ΜΜΕ, η οποία, όπως αναφέρουν, «θα δημιουργήσει προηγούμενο» καθώς καταγράφονται φόβοι ότι «θα αξιοποιηθεί στο έπακρον από την κατοχική πλευρά». «Η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσθέτοντας: «Οπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει, δηλαδή, το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς». Περιγράφοντας την υπερψήφιση της «έκθεσης Μπακογιάννη» ως μια θετική εισήγηση» μιας «μη δεσμευτικής γνώμης», ο Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως μολονότι μια βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Κοσόβου που αφορούσε στην απόδοση περιουσίας σερβικού μοναστηρίου ικανοποιήθηκε, εντούτοις παραμένει ανικανοποίητο το ζήτημα της δημιουργίας Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.

Ο τελικός λόγος για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκει πλέον στην Επιτροπή των υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει στις 16 Μαΐου. «Δύσκολα θα ανατραπεί το αποτέλεσμα», εκτιμούν κύπριοι αναλυτές ενώ αναλυτές στην Αθήνα τονίζουν πως, ανεξάρτητα από τη στάση της Ελλάδας, η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης γειτονιάς καθώς θα τη βάλει σε μια διαδικασία σταθεροποίησης και εκδημοκρατισμού ώστε να μην αποτελεί χώρο ρωσικής και τουρκικής διείσδυσης. «Δεν συνιστά θέμα στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας η διαφοροποίηση της ψήφου στο ΣτΕ για την ένταξη του Κοσόβου», σημειώνουν αναλυτές που γνωρίζουν καλά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας πως απέναντι στο Κόσοβο η Ελλάδα ήταν πάντα πιο διαλλακτική και η Κύπρος πάντα πιο σκληρή.

- Post Down -

Comments are closed.